La turul doi al prezidenţialelor din Franţa ORICE este posibil. Cum a reuşit Macron să ajungă favorit (VIDEO)

24 Apr 2017
La turul doi al prezidenţialelor din Franţa ORICE este posibil. Cum a reuşit Macron să ajungă favorit (VIDEO) Galerie foto (2)

Ajungând pe primul loc în urma primului tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, cu aproape 24% dintre voturi, Emmanuel Macron, favoritul sondajelor, a reuşit o parte din pariu. Să ajungă în turul doi. Un succes care nu era foarte sigur înainte de alegeri şi care a fost sărbătorit din plin de fondatorul En Marche! şi de susţinătorii săi duminică, notează presa franceză.

Numai că tocmai acest entuziasm este sancţionat de unii lideri politici, care sunt nervoşi că Macron se comportă ca şi când ar fi câştigat prezidenţialele, în timp ce Frontul Naţional, al doamnei Marine Le Pen, este în turul doi, iar procentele doamnei sunt foarte apropiate de ale tânărului centrist (21,53%). Pe scurt, se bucură cam mult pentru unul care n-a reuşit o victorie clară, zdrobitoare, asupra celui mai de temut adversar.

Astfel, lupta pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale începe luni între Emmanuel Macron, proeuropean, și Marine Le Pen, anti-UE și antiimigrație, doi candidați extrem de diferiți, dar care afirmă că reprezintă ruperea de  „sistem”.

OZN-ul Macron

În vârstă de 39 de ani, Emmanuel Macron a părăsit anul trecut Partidul Socialist pentru a-și înființa propriul partid. Formațiunea En Marche!, lansată pe 6 aprilie 2016, în orașul său natal Amiens (Somme), a fost un proiect născut în mare secret, în perioada în care era încă ministru al Economiei. 

Doar o mână de apropiați fideli au știut că Macron își pregătea practic un start-up, care l-a ajutat să ajungă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, scrie Le Parisien. 

Cu această mișcare, care are în prezent acum circa 260.000 de membri, Macron a bulversat sistemul politic francez. A fost comparat cu un OZN. Adeziunea la partid se face în mod gratuit și online. Aventura a început cu o demonstrație impresionantă, organizată de Liegey Muller Pons,  un start-up specializat în strategii electorale, care a lucrat și la campania lui François Hollande, în 2012.

”Din poartă, în poartă”, l-au ironizat foștii colegi socialiști. Macron însă și-a văzut liniștit de treabă, mizând pe implicarea cetățenilor care nu s-au implicat niciodată în viața politică. 

S-a bazat foarte mult pe voluntari pentru a crea o structură care să mobilizeze oamenii în întreaga Franță. Până acum, formațiunea a supraviețuit din donații. Cu toate acestea, En Marche! a fost capabil să organizeze sute de evenimente pe săptămână în timpul campaniei.

”S-au inspirat mult din ceea ce se întâmplă în Statele Unite", mărturisește unul dintre coordonatori, potrivit Le Parisien. Pentru a găsi soluții de atragere a oamenilor au fost studiate campaniile lui Barack Obama, dar și cele ale lui Bernie Sanders și Hillary Clinton.

Ordine în partid

Dat fiind că a fost înființat cu doar un an înainte de alegeri, partidul are o structură centralizată. Nu a fost organizat niciun congres. Membrii Comitetului Politic au fost numiți, nu aleși, ei aflându-se sub comanda secretarului general Richard Ferrand, în care Macron are mare încredere. La fel s-a întâmplat și cu comisia responsabilă pentru selectarea candidaților la viitoarele alegeri legislative.

Emmanuel Macron a promis că lucrurile se vor schimba dacă va fi ales, astfel încât membrii partidului să-și aleagă președintele într-o manieră democratică. 

De altfel, mulţi lideri europeni s-au grăbit să-şi exprime bucuria că Macron este favorit. Presa europeană se bucură şi ea şi răsuflă uşurată.
Potrivit sondajelor pentru turul de balotaj, Macron va obţine 60 la sută din voturi şi Le Pen 40. Dar rezultatul final va fi mult mai strâns, comentează politiologul Stephane Wahnich, pentru Deutsche Welle. 

Prudenţă maximă

Din două motive. Mai întâi, mulţi alegători de stânga vor prefera să nu meargă la vot în turul doi decât să-l voteze pe Macron. În  al doilea rând, mulţi alegători conservatori care l-au votat în primul tur pe Francois Fillon o vor alege în turul doi pe Le Pen. Aceste chestiuni nu sunt avute în vedere în sondaje.

„Dacă sondajele îl indică în continuare pe Macron drept câştigător detaşat al turului doi şi dacă presa reproduce în continuare acest mesaj, atunci s-ar putea să avem un alt rezultat. Eu sunt foarte prudent. Prognozele care îl indică pe Macron drept învingător detaşat i-ar putea determina pe mulţi potenţiali alegători ai acestuia să stea acasă în turul doi. Macron este novice în politică şi nu are un electorat al său pe care să se poată bizui. În schimb, Marine Le Pen şi Front National au alegători foarte fideli. În aceste condiţii este posibil să avem o mare surpriză şi Marine Le Pen să fie viitoarea preşedintă a Franţei”, spunea politologul înaintea primului tur al alegerilor.

„Întoarcem astăzi, în mod clar, o pagină a vieţii politice franceze”, a comentat duminică seara candidatul „nici de dreapta, nici de stânga”, după anunţarea calificării sale în turul doi, pe 7 mai. „Francezii şi-au exprimat dorinţa de înnoire. Logica noastră este de-acum cea a unităţii”, a spus Macron, care a ţinut să mulţumească în primul rând familiei şi mai ales soţiei sale, Brigitte, pentru succesul din seara zilei de duminică.

Brigitte este un element extrem de important în viaţa acestui personaj. Femeia cu care Macron s-a căsătorit este cu 24 de ani mai în vârstă decât el şi, practice, este cea care l-a format pe acesta. S-au cunoscut când el avea aproape 16 ani, iar ea, femeie în toată firea, îi era profesoară de teatru. Ea, căsătorită şi mamă a trei copii, a divorţat  pentru el, despre care încă există zvonuri că ar fi, de fapt, homosexual. Unii însă l-au scos drept gigolo.

Tuturor colportorilor acestor zvonuri, Macron le-a răspuns într-o emisiune televizată. “Această polemică este nebună, iar două lucruri sunt odioase, în spatele subînţelesului: să  spui că  nu este posibil ca un bărbat care trăieşte cu o femeie mai în vârstă nu poate fi altceva decât homosexual sau gigolo sub acoperire, este misogin. Şi este şi homofob. Dacă aş fi fost homosexual, aş fi spus-o şi aş fi trăit-o”, a declarat acesta.

 

Tocmai acest element aparte din biografia lui Macron ar putea fi una dintre cheile succesului său de duminică seara. Femeile, mai ales de vârsta a doua, care s-au simţit puse în valoare prin această relaţie, au ieşit la vot şi au pus ştampila pe Macron. 

 

Duminică seară, Macron le-a spus alegătorilor că-i mulţumeşte lui Brigitte, "fără de care nu ar fi fost el".

 

Urmează deci două săptămâni de foc, la finalul cărora Emmanuel Macron poate deveni cel mai tânăr președinte al Franței, spre ușurarea Uniunii Europene, a cărui soartă depinde de rezultatul votului din 7 mai. În Franţa, însă, după alegeri urmează alegeri, căci în iunie vor fi legislativele.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră