Hong Kong a confiscat 26 de tone de aripioare de rechin

07 Mai 2020 | scris de A.A.
Hong Kong  a confiscat 26 de tone de aripioare de rechin

Autoritățile din Hong Kong au anunțat confiscarea a 26 de tone de aripioare de rechin ce au fost recoltate de la aproape 38.500 de rechini, specie pe cale de dispariție, fiind cea mai mare captură de contrabandă din China, precizează AFP.

Marfa a fost descoperită în două containere ce veneau din Ecuador și prezintă o realitate crudă: cererea pentru aceste delicatese este în creștere ținând cont că a devenit un obicei servirea lor la celebralea căsătoriilor în tot mai multe comunități din China.

Autoritățile vamale au precizăt că această captură înregistrată miercuri este cea mai mare de până acum de acest gen. Până acum au mai fost descoperite astfel de transporturi ilegale și în 2019, dar cantitatea a fost inferioară de doar 3,8 tone.

Aripioarele au fost recoltate de la două specii de rechini, ambele pe cale de dispariție. Un bărbat a fost arestat, iar cercetările continuă.

Specia rechinului, cel mai mare prădător marin, se află sub protecția legii după ce populația marină a fost decimată în ultimele decenii datorită braconajului excesiv și a creșterii cererii consumatorilor.

Flotele de pescuit cutreieră oceanele lumii pentru a captura cât mai multe mamifere și deobicei aruncă rechinii morți înapoi în mare după ce taie aripioarele pentru a nu ocupa spațiul din nave în mod inutil.

Prețul acestor delicatese este deosebit de ridicat și sunt folosite pentru prepararea unei supe servite în cadrul banchetelor.

Vânzarea și procurarea aripioarelor nu sunt ilegale în Hong Kong, dar trebuie să fie licențiate.

Chiar dacă mai multe celebrități locale au demarat o campanie de protejare a rechinilor, încercând să schimbe mentalitatea chinezilor, aceste delicatese sunt consumate în continuare mai ales de vârstnici sau sunt servite în cadrul hotelurilor și restaurantelor de top.

Organizația Wild Aid a estimat că anual sunt omorâți aproape 73 de milioane de rechini.

Alte stiri din Externe

Ultima oră