Schimbare majoră la graniţe. Noua legislaţie privind controalele la frontiere va mări timpul de aşteptare

07 Apr 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Schimbare majoră la graniţe. Noua legislaţie privind controalele la frontiere va mări timpul de aşteptare

Controalele la graniță se înăspresc începând de vineri, odată cu intrarea în vigoare a noii legislații privind controalele sistematice la frontierele externe ale Uniunii Europene.

Europenii vor face obiectul controalelor sistematice la frontierele externe ale UE începând de vineri, prin aplicarea unei noi legislații care vizează "combatanții străini" care pleacă sau revin din Irak și Siria.

Poliţiştii de frontieră vor verifica în trei baze de date documentele de călătorie ale tuturor persoanelor, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară. Din cauza verificărilor sistematice, dar şi pentru că se apropie Paştele şi încep vacanţele, se estimează că va creşte timpul de aşteptare pentru efectuarea formalităţilor, notează rador.ro.

Statele membre vor avea obligația de a proceda la aceste controale "cu consultarea bazelor de date relevante" în scopul de a "verifica dacă persoanele care trec granițele reprezintă un pericol pentru ordinea publică sau securitatea internă", a indicat, pentru AFP, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, potrivit agerpres.ro.

Propusă de Comisie la o lună după atentatele de la Paris din 13 noiembrie 2015, această legislație a făcut obiectul unei negocieri între Statele membre și Parlamentul European. Acesta din urmă a adoptat noile reglementări în februarie anul acesta iar intrarea lor în vigoare este prevăzută pentru vineri.

Până în prezent, doar cetățenii unor țări terțe (din afara UE) făceau obiectul controalelor sistematice la frontierele externe, cu consultarea bazelor de date disponibile, la momentul intrării lor în Uniune.

Noul regulament prevede controale aprofundate de asemenea la momentul ieșirii din UE și, mai ales, se extinde asupra cetățenilor comunitari, care nu erau supuși până acum decât la o simplă verificare a documentelor lor de identitate.

Noile reguli intră în vigoare pentru toate țările care aplică codul Schengen în materie de controale la frontiere. Regatul Unit și Irlanda nu sunt vizate.

Au fost prevăzute unele excepții, notează AFP. De exemplu, dacă verificările generează așteptări prea lungi la frontierele maritime și terestre, Statele membre vor putea efectua controale "țintite"" în anumite cazuri, a precizat Parlamentul European în cadrul adoptării regulamentului.

La frontierele aeriene, acestea se vor putea mulțumi cu controale "țintite" pe durata unei perioade tranzitorii de șase luni, cu posibile prelungiri.

Această legislație a fost adoptată pentru a face față în special fenomenului "combatanților străini". Între 2.000 și 2.500 de europeni plecați să lupte în Irak și Siria ar fi încă acolo, potrivit unui raport al coordonatorului UE contra terorismului, din decembrie 2016.

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră