Frans Timmermans a rămas singurul candidat socialist la șefia Comisiei Europene

06 Noi 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Frans Timmermans a rămas singurul candidat socialist la șefia Comisiei Europene

Frans Timmermans a rămas singurul candidat socialist la șefia Comisiei Europene, după retragerea slovacului Maros Sefcovic, potrivit politico.eu.

Timmermans este cel care în numele Comisiei Europene a atras atenția în privat și în public liderilor politici români că duc țara pe un drum total greșit.

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru uniunea energiei, slovacul Maros Sefcovic, a anunţat luni că se retrage din cursa pentru desemnarea capului de listă al Partidului Socialiştilor Europeni (PES) pentru alegerile europarlamentare din mai 2019, și că îl va sprijini pe singurul său contracandidat în cursa pentru şefia Comisiei Europene, actualul prim-vicepreşedinte al acesteia, olandezul Frans Timmermans.

Parlamentul European a cerut ca preşedinte al Comisiei Europene să devină unul din capii de listă în alegerile europarlamentare, aşa cum s-a întâmplat cu Jean-Claude Juncker în 2014 (aşa-numitul sistem 'Spitzenkandidat').

Eventualul nominalizat va trebui să fie aprobat de o majoritate în Parlamentul European, dar Consiliul European este liber să nominalizeze o persoană care nu a fost cap de listă în alegerile europarlamentare.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi alţi lideri, care îl vor nominaliza de fapt pe succesorul lui Juncker, se opun unei legături automate între alegerile europarlamentare şi poziţia de şef al Comisiei Europene.

Postul ocupat în prezent de Jean-Claude Juncker ar urma să revină partidului care va obţine cel mai mare număr de mandate în alegerile europene din mai 2019.
 
De partea cealaltă, la popularii europeni au intrat deocamdată în cursa internă liderul grupului PPE din Parlamentul European, germanul Manfred Weber, şi fostul premier finlandez Alexander Stubb.

Potrivit estimărilor de luni ale politico.eu, la alegerile europene din mai anul viitor PPE ar putea obţine circa 180 de mandate, socialiştii europeni 137 mandate, iar liberalii europeni 71 de mandate în viitorul Parlament European cu 705 locuri.

Alte stiri din Externe

Ultima oră