Cadou de la UE pentru 15.000 de tineri în vârstă de 18 ani

03 Mai 2018
Cadou de la UE pentru 15.000 de tineri în vârstă de 18 ani

Cadou pentru 15.000 de tineri europeni care au împlinit 18 ani: ei vor fi selecţionaţi pentru a primi în această vară un permis de călătorie gratuit (Pass Interrail) pentru a se deplasa prin Uniunea Europeană şi pentru a-i descoperi acesteia diversitatea culturală, potrivit unei iniţiative prezentate joi de instituţiile europene, scrie 7sur7.be.

Propunerea vine de la Parlamentul European şi este susţinută de Comisia Europeană, care a prevăzut în acest scop un buget de 12 milioane de euro în cadrul programului "Discover EU".

Programul va fi deschis în iunie pentru candidaţii în vârstă de 18 ani la 1 iulie, printr-un site pe internet, ''Portalul european al tineretului''.

El vizează ''să le ofere celor 15.000 de tineri ocazia de a călători prin Europa în această vară, pentru a descoperi bogatul patrimoniu cultural al continentului, pentru a intra în contact cu alte persoane, pentru a cunoaşte alte culturi şi pentru a descoperi astfel ceea ce uneşte Europa'', a indicat Comisia într-un comunicat.

Candidaţii selecţionaţi vor trebui să urmeze un itinerariu prestabilit, cu trenul, autobuzul, feribotul şi cu avionul în unele cazuri. Călătoria lor va dura ''până la 30 de zile'' şi va include ''între una şi patru destinaţii străine''.

Un juriu se va ocupa de selecţia finală a primilor 15.000 de beneficiari, în timp ce un al doilea val de candidaturi ar putea fi deschis în semestrul al doilea dacă rămân resurse bugetare.

''Mai multe detalii privind iniţiativa vor fi publice la jumătatea lunii mai pe site-ul Portalul european al tinereţii'', a precizat Comisia.

"Obiectivul este de a descoperi bogatul patrimoniu cultural al continentului, de a intra în contact cu alte popoare, de a afla despre cultura lor şi de a descoperi astfel ce uneşte Europa", a declarat comisarul pentru Cultură Tibor Navracsics.

Participanţii vor putea călători până la 30 de zile, vor putea participa la diverse manifestaţii organizate în cadrul Anului european al Patrimoniului cultural.

Candidaţii trebuie să aibă 18 ani împliniţi până la 1 iulie şi să fie cetăţeni ai UE. Un juriu se va ocupa cu selecţia finală.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră