Belarus: Lukașenko anunță un nou scrutin prezidențial după adoptarea unei noi constituții

17 Aug 2020 | scris de A.V.
Belarus: Lukașenko anunță un nou scrutin prezidențial după adoptarea unei noi constituții

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a anunțat în cursul după-amiezii de luni că noi alegeri prezidențiale vor fi ținute în țară după adoptarea unei noi constituții, potrivit agenției RIA Novosti, citată de hotnews.ro.

Anterior, Lukașenko a anunțat că ar fi dispus să renunțe la putere după un referendum, acesta insistând însă că oferta nu va fi pusă în practică atât timp cât vor continua protestele.

Acesta s-a oferit de asemenea să schimbe Constituția, într-o aparentă concesie care este puțin probabil să îi mulțumească pe protestatari.

„O să punem modificările într-un referendum și îmi voi preda puterile constituționale. Dar nu sub presiune sau din cauza străzii”, a declarat Lukașenko citat de agenția de stat Belta.

Un summit extraordinar al liderilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene va avea loc miercuri, prin videoconferinţă, pentru a discuta despre situaţia din Belarus, a anunţat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit AFP, Reuters şi EFE.

Candidata opoziției la prezidențiale, Svetlana Tihanovskaia, s-a declarat pregătită să-și "asume responsabilitățile" și să guverneze țara, într-un mesaj video transmis din Lituania, unde s-a refugiat.

Ca semn al vulnerabilităţii sale crescânde, Lukaşenko a fost întrerupt şi huiduit cu apeluri de demisie scandate în timpul unui discurs susţinut în faţa muncitorilor de la Uzina de Automobile din Minsk (MAZ), care produce camioane şi tractoare, unde s-a deplasat luni dimineaţa cu elicopterul. MAZ este una dintre marile unităţi industriale administrate de stat, mândria modelului său economic în stil sovietic şi baza sa de susţinere electorală.

Exprimându-se într-o înregistrare video din Lituania, Tihanovskaia i-a îndemnat pe responsabilii ministerelor militarizate să schimbe tabăra, afirmând că vor fi iertaţi dacă ar face acest lucru acum.

'Sunt gata să-mi asum responsabilitatea şi să acţionez ca lider naţional în această perioadă', a spus Tihanovskaia, lansând un apel la crearea unui mecanism legal pentru a garanta că noi alegeri corecte vor avea loc.

Înregistrarea sa video a fost difuzată în timp ce agenţia de presă Interfax transmitea că angajaţi ai de la televiziunea de stat BT au intrat în grevă, după ce mai mulţi prezentatori şi cadre din personal şi-au dat demisia public săptămâna trecută în semn de solidaritate cu protestatarii.

În timp ce Rusia s-a declarat pregătită să furnizeze - dacă va fi necesar - ajutor militar Belarus în cadrul acordurilor de apărare care le leagă, Lituania vecină a apreciat, luni, prin vocea ministrului său de externe, Linas Linkevicius, că o astfel de desfăşurare ar constitui o 'invazie nejustificată atât legal, moral, cât şi politic'.

Liderii Uniunii Europene vor transmite un mesaj de solidaritate pentru protestatarii din Belarus în cadrul unui summit convocat pentru miercuri în format de videoconferinţă, iar Marea Britanie s-a alăturat condamnărilor occidentale faţă de reprimarea violentă a manifestaţiilor în Belarus.

Alte stiri din Externe

Ultima oră