Cea mai mare demonstrație din istoria postsovietică a Belarusului

17 Aug 2020 | scris de A.V.
Cea mai mare demonstrație din istoria postsovietică a Belarusului

Sute de mii de oameni s-au adunat duminică după-amiază la Minsk, dar și în alte mari orașe din Belarus, pentru a manifesta împotriva lui Aleksandr Lukașenko.

„Marșul libertății” s-a vrut a fi cea mai mare mobilizare antiregim de la alegerile prezidențiale de acum o săptămână, dar a reușit să fie cea mai mare demonstrație din istoria postsovietică a Belarusului.

Monumentul lui Lenin din Piața Independenței s-a transformat într-un adevărat panou de afișaj pentru revendicările protestatarilor.

La protest, care a atras în jur de 200.000 de persoane numai în capitală, nu a fost vizibilă prezenţa poliţiei, notează agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres. 

Atmosfera a fost una de sărbătoare, oamenii venind cu steaguri alb-roşii, folosite în Belarus după destrămarea URSS în 1991, înainte ca Lukaşenko să restabilească în ţară o variantă sovietică de conducere, patru ani mai târziu.

După ora 23:00, însă, presa din Belarus relatează că oamenii care plecau de la demonstrația de la Minsk au început să fie arestați. Erau săltați în mod haotic, atât în centrul orașului, cât și la periferii, chiar în curțile caselor. 

Jurnaliștii de la Radio Europa Liberă au transmis că au văzut indivizi în civil care trăgeau de oameni și-i băgau cu forța în microbuze fără plăcuțe de înmatriculare, ducându-i către destinații necunoscute.

Jurnaliștii au văzut, de asemenea, cam 15 camioane, câteva autobuze și microbuze, ca și alte echipamente ale forțelor de ordine care rulau pe bulevardul Independenței. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră