Mii de oameni au luat parte la parada militară din Belarus

09 Mai 2020 | scris de A.A.
Mii de oameni au luat parte la parada militară din Belarus

Mii de oameni au participat sâmbătă la parada militară din Minsk, capitala Belarusului, pentru a celebra Ziua Victoriei, în ciuda creșterii cazurilor confirmate cu noul coronavirus.

Chiar dacă toate statele și-au anulat ceremoniile de comemorare a celor 75 de ani de la încetarea celui de-al Doilea Război Mondial, autoritățile din Belarus ignoră cu stoicism pericolul pandemiei.

Guvernul belarus a fost aspru criticat pentru lipsa măsurilor restrictive permițând chiar și derularea unor competiții sportive în prezența spectatorilor.

Autoritățile din Minsk au amplasat 11.000 de scaune pentru spectatori și peste 3.000 de cadre militare au luat parte la paradă, conform cifrelor transmise de agenția de știri Belta. Foarte puțini participanți au fost văzuți purtând mască de protecție.

Președintele Alexander Lukașenko a fost criticat atât de conaționali, cât și de media intenaționale pentru decizia de a organiza parada în plină pandemiei. Peste 13.000 de oameni au semnat o petiție prin care solicitau anularea evenimentului și redirecționarea fondurilor pentru a achiziționa ventilatoare mecanice și pentru a dota spitalele.

Lukașenko a condamnat în repetate rânduri măsurile restrictive aplicate de alte state, comparându-le cu o psihoză mondială. ”Prefer o moarte demnă, decât o viață îngenunchiată de frică”, a adăugat el în discursul din timpul paradei ca răspuns la criticile aduse.

”În aceste vremuri nebune, într-o lume dezorientată, vor fi multe voci care ne vor critica pentru sărbătorirea în această zi a unui moment atât de sacru. Lor le transmit, de la om la om, nu vă grăbiți să trageți concluzii eronate, mai mult nu vă grăbiți să ne judecați pe noi descedenții celor care au învins. Nu se putea să ignorăm o zi atât de importantă, nu avem altă alternativă și, chiar dacă am fi găsit-o, am fi celebrat momentul”, a declarat președintele.

Imaginile prezentate de posturile locale de televiziune au arătat cum spectatorii erau înghesuiți, foarte puțini purtau măști de protecție, iar cadrele militare nu aveau cum să respecte nicio regulă de distanțare sau protecție.

Belarus a raportat până în această zi 21.101 cazuri pozitive și peste 120 de decese la o populație de 9,5 milioane de locuitori.

Alte stiri din Externe

Ultima oră