Avertisment: Jihadiștii ar putea folosi copii pentru a comite atentate în Europa

06 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Avertisment: Jihadiștii ar putea folosi copii pentru a comite atentate în Europa

Centrul olandez de coordonare pentru combaterea terorismului (NCTV) avertizează într-un raport dat joi publicităţii că cel puțin 80 de copii olandezi se regăsesc în rândurile grupării Statul Islamic în Siria și Irak, unde sunt îndoctrinați și antrenați militar, astfel că la întoarcerea lor în Europa ei ar putea reprezenta o amenințare teroristă.

NCTV atrage atenția că Statul Islamic deja folosește copii pentru atacuri teroriste în Siria și Irak, întrucât copiii sunt mai ușor de infiltrat în comunități, având în vedere că în general oamenii consideră copiii ca fiind 'mai puțin periculoși' și lor li se acordă mai puțină atenție la controale.

"Statul Islamic consideră minorii ca fiind esențiali pentru supraviețuirea  și există dovezi conform cărora copii cu vârste tot mai fragede participă activ la acțiuni violente", se arată în raportul citat de agenţia EFE şi preluată de agerpres.ro.

NCTV mai atrage atenția că, pe măsură ce jihadiștii pierd teritorii în Siria și Irak, tot mai multe familii cu copii revin în țările lor din Europa, iar numărul acestor întoarceri va crește în lunile următoare.

"Acești copii sunt îndoctrinați de către extremiști încă de mici, astfel că nu mai este nevoie să fie convertiți. Sunt învățați de mici că orice persoană care nu le acceptă interpretarea islamului trebuie să moară", mai subliniază centrul antiterorist olandez, care precizează, de asemenea, că toți copiii reveniți în Olanda din zonele de risc vor fi supuși unor teste ADN pentru a li se confirma identitatea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră