Atacul de pe Champs Elysees: Poliţistul ucis era activist gay

21 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Atacul de pe Champs Elysees: Poliţistul ucis era activist gay

Identitatea bărbatului înarmat, ucis după de a împuşcat mortal un poliţist pe Champs Elysees, a fost dezvăluită vineri de procurorul Parisului. Este vorba despre Karim Cheurfi, un infractor condamnat de mai multe ori. Poliţistul ucis era activist gay şi a făcut parte din echipa care a intervenit la Bataclan după atacul terorist din 2015.

El a folosit o puşcă Kalashnikov pentru a-l ucide pe poliţistul căruia i-a tras două gloanţe în cap, a declarat presei François Molins, conform BBC. Un bilet în care apăra aşa zisul Stat Islamic a fost găsit lângă corpul atacatorului. 

Procurorul parizian a mai spus că Cheurfi a fost condamnat de patru ori. Anterior atacului, el a spus că vrea să ucidă poliţişti, dar, aparent, nu avea nici o legătură cu radicalismul islamist, a mai spus Molins. Gruparea Stat Islamic a anunţat că unul dintre luptătorii săi ar fi autorul atacului.

The Guardian a dezvăluit vineri că Xavier Jugelé (foto), poliţistul ucis de Cheurfi, era un apărător al drepturilor homosexualilor. El era membru al Asociaţiei naţionale Flag, o organizaţie pentru poliţiştii gay, transexuali şi lesbiene.

Poliţistul s-a alăturat protestelor împotriva deciziei Rusiei de a interzice propaganda homosexuală înainte de Jocurile Olimpice din 2014. De asemenea, Jugelé a făcut parte din echipa care a intervenit la Bataclan, imediat după atacul terorist din noiembrie 2015.

Colegii săi au apreciat angajamentul lui Jugele față de slujba sa, adăugând că acesta a fost în Grecia pentru a-i ajuta pe polițiştii de acolo să facă față numărului de migranți care traversau Marea Egee pentru a ajunge în Europa.

"Era un om simplu care și-a iubit slujba și a fost foarte dedicat în cauza LGBT", a declarat Mikael Bucheron, președintele Flag, pentru New York Times. "S-a alăturat asociației acum câțiva ani și a protestat cu noi când s-a pus problema interzicerii propagandei homosexuale la Jocurile Olimpice de la Soci", a adăugat el.

Jugelé, în vârstă de 37 de ani, s-a alăturat  poliției pariziene în 2010, după ce fusese în Jandarmerie. El trebuia să se mute la poliția judiciară.

Născut în 1979 la Bourges, Jugele a crescut în Romorantin-Lanthenay, centrul Franței și se afla într-o uniune civilă cu partenerul său. "Era conștient de riscurile acestui loc de muncă și de amenințarea teroristă, deși nu vorbeam prea mult despre asta", a spus Bucheron. "A fost un om și un prieten grozav, este un mare șoc pentru noi", a adăugat el.

Yves Lefebvre, secretarul general al unității de poliție Ouvrière, a declarat că ofițerul Jugelé a fost "un excelent coleg", în timp ce președintele francez, François Hollande, a declarat că ofiţerul va fi comemorat într-o ceremonie oficială.

Sursa foto: theguardian.com

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră