Angela Merkel și partenerii bavarezi din coaliție au ajuns la un acord. Măsuri înăsprite pentru solicitanții de azil

03 Iul 2018
Angela Merkel și partenerii bavarezi din coaliție au ajuns la un acord. Măsuri înăsprite pentru solicitanții de azil

Cancelarul german Angela Merkel și partenerii bavarezi din coaliție au ajuns la un acord în privința măsurilor de controlare a migrației. Tensiunea politică de la Berlin pare că s-a diminuat, după ce  uniunea Creștin Democrată (CDU) şi Uniunea Creștin Sociallă din Bavaria (CSU) au ajuns la un compromis privind combaterea migraţiei. Înţelegerea cuprinde trei puncte şi nu este clar de ce nu a putut fi realizată până acum, scrie Deutsche Welle.

Germania va înființa centre de tranzit de-a lungul graniței cu Austria, care vor permite deportarea mai rapidă a migranților a căror procedură de azil este în jurisdicția altor țări din Uniunii Europene (UE).  Din aceste centre, solicitanții de azil ar trebui respinși direct în țările competente, se spune în acord.

După negocieri intense am reuşit să ajungem la un compromis privind combaterea migraţiei ilegale la graniţa germano-austriacă", a spus ministrul federal de Interne, Horst Seehofer, după întâlnire de criză cu şefa executivului german, Angela Merkel. Seehofer a subliniat că "merită să lupţi pentru o convingere".

El a anunţat de asemenea că îşi va păstra postul de ministru, după ce, duminică, a declarat, la o întâlnire a consiliului CSU din München, că intenţionează să demisioneze din funcțiile de lider de partid și de ministru federal de Interne.

În urma compromisului de luni seară este aproape sigur că Seehofer va rămâne preşedinte al formaţiunii bavareze, fiind greu de crezut că Uniunea Creştin-Socială din Bavaria este pregătită de o luptă intestină cu doar câteva luni înainte de alegerile din Bavaria.

Compromisul la care au ajuns cele două partide conservatoare cuprinde trei puncte:

1. La frontiera germano-austriacă vor exista reglementări noi, care ar trebui să asigure "faptul că îi respingem pe solicitanții de azil a căror procedură de azil este în jurisdicția altor țări din UE".

2. Centre de tranzit din care migranţii să fie respinşi direct în ţările competente cu prelucrarea solicitărilor de azil ale acestora. În acest sens, CDU şi CSU au convenit să negocieze curând acorduri administrative cu respectivele state.

3. În cazurile în care ţările refuză să încheie aceste acorduri, respingerea migranţilor se va face direct la graniţa germano-austriacă, pe baza unei convenţii special încheiate între Germania şi Austria.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră