Liderii europeni au ajuns la un acord în privința migrației

29 Iun 2018
Liderii europeni au ajuns la un acord în privința migrației

Liderii europeni au ajuns la un acord în privința migrației, după mai multe runde de negocieri, care s-au prelungit până în zorii zilei.

Potrivit jurnaliștilor de la Bruxelles, oficialii europeni au ajuns la o înțelegere care prevede crearea unor centre pentru preluarea migranților.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat acordul la care au ajuns Cei 28 de lideri ai ţărilor UE cu privire la dosarul migraţiei vineri, după o noapte de dezbateri, depăşind astfel blocajul italian, ceea ce recompensează - potrivit lui - "cooperarea europeană".

Italia, hotărâtă să facă să-i fie ascultate exigenţele, blocase primele concluzii ale summitului care erau aşteptate încă de la sfârşitul după-amiezii cu privire la dosare cu subiecte mult mai puţin controversate (securitatea, apărărea, locuri de muncă şi extinderea), în aşteptarea discuţiilor cu privire la migraţie.

În prima linie pentru primirea migranţilor care traversează Mediterana, premierul italian Giuseppe Conte, aflat la primul său summit ca şef al guvernului populist, cerea "acţiuni" din partea partenerilor săi europeni.

"Europa va avea încă de trăit mult timp sub presiuni migratorii care vor veni din ţări aflate în criză, din ţări sărace. Nu suntem o insulă şi trebuie să reuşim să facem faţă acestei provocări, fiind fideli valorilor noastre, protejându-ne popoarele şi coeziunea naţională", a subliniat Emmanuel Macron.

Propunerile franco-italiene care au alimentat dezbaterile între liderii europeni vizează înfiinţarea unor ”centre de control” în ţări europene ”voluntare”, în care vor fi debarcaţi migranţi care sosesc în apele europene.

Migranţii eligibili la azil ar putea să fie repartizaţi din aceste locuri în alte ţări europene - şi ele voluntare -, răspunzând astfel dorinţei italiene a unei ”responsabilităţi împărtăşite” cu privire la toţi migranţii care ajung în Europa.

Alte stiri din Externe

Ultima oră