NU-I MAI VREA? Angela Merkel a schimbat placa: „suntem vulnerabili în faţa refugiaţilor“

12 Ian 2016 | scris de Mara Răducanu
NU-I MAI VREA? Angela Merkel a schimbat placa: „suntem vulnerabili în faţa refugiaţilor“


Ea a adaugat ca exista o „legatura directa” intre euro si libertatea de miscare in Europa. „Nimeni nu trebuie sa actioneze ca si cum am putea avea o moneda comuna fara sa avem si capacitatea de a trece granitele rezonabil de usor”. Cancelarul german a afirmat ca piata comuna europeana va fi grav afectata de introducerea unor controale dure in interiorul UE si a spus ca, pentru a proteja spatiul Schengen, ar trebui securizate mai bine granitele externe ale acestuia.

Discursul a avut loc în aceeasi zi in care, in Leipzig, mii de germani au protestat la un miting împotriva refugiaţilor în cursul căruia s-a cerut demisia cancelarului. „Merkel, ia-ti musulmanii si pleaca”, au strigat participantii la mitingul organizat de LEGIDA, aripa locala a miscarii anti-islam PEGIDA. Sambata, Merkel a cerut, la finalul unei reuniuni a conducerii Uniunii Crestin-Democrate, inasprirea legislatiei privind expulzarea azilantilor care sunt condamnati de justitia germana, chiar daca pedepsele sunt cu suspendare, informeaza AFP.  „Daca refugiatii au comis o infractiune, va avea consecinte, adica se va intrerupe dreptul de sedere daca exista o pedeapsa cu inchisoarea sau chiar si cu suspendare", a declarat cancelarul german.

Cancelarul german Angela Merkel declara, până nu demult, punctul său  de vedere față de refugiați, în pofida criticilor interne și externe, ea reafirmând totodată că dorește să fie instituite la nivelul Uniunii Europene cote permanente de repartizare a refugiaților între statele membre, transmit agențiile DPA și Reuters. Referindu-se la pericolele teroriste în contextul recentelor atacuri de la Paris, Angela Merkel a admis că amenințarea teroristă în Germania este ridicată, dar a apreciat că cel mai bun răspuns care poate fi dat teroriștilor este ca viața să se desfășoare normal. "Noi, europenii, vom arăta că viața noastră liberă este mai puternică decât orice teroare", a spus ea în fața parlamentarilor german.

Angela Merkel nu mai vrea refugiaţi 

În discursul ce a durat 40 de minute, Angela Merkel a răspuns și criticilor celor care au atras atenția că valul de migranți a evidențiat deficiențele spațiului de liberă circulație Schengen, în viziunea ei soluția fiind adoptarea unor noi cote obligatorii de refugiați, care să fie permanente. După ce la Consiliul european Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 22 septembrie s-a decis împărțirea a 160.000 de migranți prin cote obligatorii între statele UE, Angela Merkel a declarat că această decizie a fost doar un 'prim pas' către adoptarea unor cote permanente pentru redistribuirea automată a tuturor migranților ce vor veni de acum înainte în Europa. Germania cere o contributie comuna la securizarea granitelor Schengen, dar si plata de compensatii financiare de catre tarile care refuza cotele de imigranti. 

Uniunea Europeana incearca sa gaseasca o solutie pentru sutele de mii de refugiati ajunsi pe continent. In acest context, maine va avea loc reuniunea Consiliului European, la care cancelarul german Angela Merkel va propune o reforma a zonei Schengen astfel incat toate statele membre ale acestui spatiu sa contribuie la securizarea frontierei externe. La intalnirea de azi a ministrilor de interne din blocul comunitar, care are loc la Bruxelles, cancelarul sustine propunerea ca tarile care nu accepta sa primeasca imigranti in baza unor cote obligatorii sa plateasca 6.500 de euro pentru fiecare imigrant refuzat, transmite agentia EFE.

Conform unor surse guvernamentale de la Berlin, solicitarea privind contributia comuna la securizarea frontierei externe a spatiului Schengen va fi punctul cheie pe care sefa guvernului de la Berlin il va sustine la summitul european extraordinar dedicat crizei refugiatilor. Fara o consolidare a securitatii frontierei externe, zona Schengen este in pericol, au indicat sursele citate.  Daca in prezent monitorizarea si protejarea frontierei externe a spatiului Schengen revin exclusiv tarilor ce detin respectiva frontiera, executivul german apreciaza ca in contextul actualului val migrator masiv venit dinspre tarile Africii, Asiei si Orientului Mijlociu formula actuala nu mai este functionala si se impune cooperarea, coordonarea si o mai buna integrare la acest capitol intre statele spatiului Schengen. Prin urmare, Berlinul va sprijini consolidarea Agentiei europene pentru supravegherea frontierelor (Frontex).

Cat despre cotele obligatorii de impartire a migrantilor intre statele UE, initiativa sustinuta intens de Germania, sursele citate au mentionat ca aceasta chestiune nu se afla pe agenda summitului european, solutionarea ei revenind Consiliului JAI. Conform acelorasi surse, ministrii de interne vor discuta posibilitatea ca statele membre care ‘temporar nu sunt in masura’ sa primeasca refugiati sa suporte costurile intretinerii acestora in alte state din blocul comunitar. Potrivit presei germane, ar fi vorba despre o plata unica de 6.500 de euro pentru fiecare refugiat din cota impusa, masura pe care guvernul german nu o considera ca fiind o penalizare, scrie Agerpres.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră