Acum 75 de ani, când la Nürnberg erau judecați niște monștri cu scoruri de genii la testele IQ

20 Noi 2020
Acum 75 de ani, când la Nürnberg erau judecați niște monștri cu scoruri de genii la testele IQ

Cu 75 de ani în urmă, Tribunalul de la Nürnberg a tras la răspundere câțiva nazişti de prim rang. Acest proces a fost primul din istorie în care a fost constituit un Tribunal Militar Internaţional şi a condus la stabilirea unor norme juridice internaţionale, între care:

Convenţia privind genocidul, 1948;

Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, 1948;

Convenţia privind Abolirea Prescrierii Crimelor de Război şi Crimelor împotriva Umanităţii, 1968;

Convenţia de la Geneva asupra Legilor şi Cutumelor de Război, 1949, cu protocoalele sale adiţionale din1977.

A fost un proces-mamut, ca răspuns la crime abominabile, care influenţează până astăzi dreptul penal internaţional, comentează Deutsche Welle.

Doar 24, la judecată

Desfășurat între 20 noiembrie 1945 și 1 octombrie 1946, Procesul de la Nürnberg i-a judecat pe 24 dintre cei mai importanți lideri ai celui de-al III-lea Reich.

Dintre aceștia, Martin Bormann a fost judecat in absentia, iar Robert Ley s-a sinucis la o săptămână de la începerea procesului.

Instanța a încercat să descopere nu doar dacă naziștii au comis crime, ci – mai ales – de ce le-au comis, scrie Vintage News.

De ce?

Erau comandanţii care au condus lagărele morții psihopați? Exista vreo boală mentală care i-a determinat pe acești oameni să acționeze astfel? Aveau o inteligență mai mică decât media normală?

Un grup de psihologi și psihiatri americani a fost însărcinat să găsească răspunsurile la aceste întrebări, în cadrul Procesului. Ei trebuia să îi supună pe acuzați la interviuri extinse și la teste specifice, pornind de la premisa că asemenea crime abominabile nu puteau fi opera unor oameni normali.

Testul Wechsler-Bellevue

În încercarea de a afla dacă naziștii erau capabili să facă față acestui proces s-a folosit un test IQ. Wechsler-Bellevue Intelligence Test a fost adaptat de la limba engleză la limba germană. La vremea respectivă, era cel mai folosit test IQ de pe piață.

Conform acestui test, scoruri de 65 sau sub 65 erau considerate drept ”deficiențe”, cele de 80-199 erau considerate normale, iar cele peste 128 erau ”net superioare”, scrie Vintage News.

Sursa citată precizează că doar 2,2% din populație obținea astfel de scoruri.

CE SCORURI AU OBȚINUT NAZIȘTII AFLAȚI DE AICI

Alte stiri din Externe

Ultima oră