DUPĂ 60 DE ANI. Israelul dezvăluie noi detalii despre capturarea lui Adolf Eichmann

21 Mai 2020 | scris de A.V.
DUPĂ 60 DE ANI. Israelul dezvăluie noi detalii despre capturarea lui Adolf Eichmann

Serviciul de securitate internă al Israelului, Shin Bet, a marcat joi 60 de ani de la capturarea liderului nazist Adolf Eichmann prin dezvăluirea de noi detalii de la operaţiunea din Argentina, informează dpa.

Printre fotografiile date publicităţii pentru prima dată de Shin Bet este una cu geanta de piele folosită pentru a camufla aparatul cu care erau făcute pe ascuns fotografii cu Eichmann: o mică gaură ce permitea fotografierea poate fi văzută pe o parte a genţii.

Alte fotografii dezvăluite din arhivă includ o pagină din jurnalul operaţiunii în care Adolf Eichmann apare pentru prima dată în fotografii sub acoperire, precum şi o scrisoare de mulţumire trimisă de o şcoală din Tel Aviv.

Eichmann a jucat un rol central în Holocaust, fiind responsabil de uciderea a milioane de evrei.

Deși, spre deosebire de alți zeci de condamnați pentru crime de război, el  nu a ucis pe nimeni cu mîna lui, Eichmann este răspunzător pentru moartea a milioane de evrei pe care, prin abilitatea și capacitatea lui organizatorică, cu sprijinul administrației germane i-a trimis în lagărele de exterminare, pe cei mai mulți  direct în camerele de gazare. 

După Al Doilea Război Mondial, el a fugit în Argentina, unde a fost capturat în mai 1960 de agenţi ai serviciului de informaţii externe al Israelului, Mossad, în cooperare cu Shin Bet, şi a fost adus cu avionul în Israel. Aici el a fost judecat, condamnat la moarte şi executat prin spânzurare în 1962.

Incidentul a stârnit la acea vreme tensiuni între Israel şi Argentina.

Alte stiri din Externe

Ultima oră