Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Țigănești va fi adusă vineri în Capitală

15 Iul 2020 | scris de A.V.
Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Țigănești va fi adusă vineri în Capitală

Biserica Parohiei Sfântul Antonie cel Mare și Sfântul Ioan Casian din Sectorul 4 al Capitalei își va serba al treilea hram, Sfânta Maria Magdalena, de-a lungul mai multor zile, timp în care credincioșii se vor putea închina atât moaștelor Sfintei Mironosițe, cât și Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Țigănești.

Icoana va fi adusă de la mănăstire vineri, 17 iulie, începând la ora 17:00, și va sta până miercuri, 22 iulie. La închinare va fi pus și fragmentul din moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, care se află în biserică începând din 2017, informează basilica.ro.

„Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să îngenunchem și să cerem ajutorul Maicii Domnului, ca să ocrotească poporul român”, a declarat pentru Radio Trinitas Părintele Paroh Sebastian Gabor de la Parohia Sfântul Antonie cel Mare și Sfântul Ioan Casian din Capitală.

Parohia organizează evenimentul după ce s-a înnoit cu pictură în frescă, icoane de catapeteasmă, învelitoare nouă, tâmplărie PVC și reamenajarea curții.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Țigănești a fost pictată în secolul al XVII-lea în stil neobizantin şi ferecată în argint. Una dintre cele mai cunoscute minuni ale ei este salvarea mănăstirii de un incendiu în vara anului 1947.

Dintre minunile mai recente, cele mai multe privesc mamele și copii: cândva, prin anii 1980, o femeie căreia medicii îi preziceau moarte sigură la naștere a născut natural o fetiță sănătoasă, Ana-Maria; în 1981, un băiat de șapte ani, adus în comă de la spital ca să moară acasă, și-a revenit după o noapte petrecută la picioarele icoanei.

Programul manifestărilor

  • Vineri, 17 iulie, după întâmpinarea și primirea delegației de la Mănăstirea Țigănești, la Biserica Parohiei Sfântul Antonie cel Mare și Sfântul Ioan Casian se vor oficia Acatistul Maicii Domnului – bucuria tuturor celor necăjiți și Taina Sfântului Maslu.
  • Sâmbătă, 18 iulie, slujba Utreniei va începe la ora 08:00, urmată de Sfânta Liturghie.
  • Duminică, 19 iulie, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, va oficia Sfânta Liturghie începând de la ora 09:30.
  • Luni, 20 iulie, Acatistul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul va începe la 08:00, urmat de Utrenie și Sfânta Liturghie.
  • Marți, 21 iulie, va fi oficiată Sfânta Liturghie de la ora 08:00.
  • Ziua de miercuri, 22 iulie, când parohia își serbează al treilea hram, va începe la 08:00 cu Acatistul Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, urmat de Utrenie și Sfânta Liturghie. Ziua se va încheia cu slujba Paraclisului Maicii Domnului, care începe la 18:00. La 19:00, Icoana Maicii Domnului va pleca înapoi la Mănăstirea Țigănești.

De sâmbătă până luni, se va oficia zilnic, de la 18:00, și slujba Vecerniei.


Pentru a preveni riscul epidemiologic, icoana va fi așezată la închinare în aer liber, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenție sanitară. Parohia va asigura măști și dezinfectant pentru credincioși și închinători, iar voluntarii vor curăța periodic suprafețele de contact și vor veghea la păstrarea distanței de siguranță dintre persoane.

Biserica Sfântul Antonie cel Mare, Sfântul Ioan Casian și Sfânta  Mironosiță Maria Magdalena, cea întocmai cu Apostolii se află pe strada Pridvorului nr. 6A din Sectorul 4 al Capitalei.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Alte stiri din Credinta

Ultima oră