BOR: Bisericile ortodoxe rămân fidele tradiției de împărtășire cu o singură linguriță

22 Iul 2020
BOR: Bisericile ortodoxe rămân fidele tradiției de împărtășire cu o singură linguriță

Toate bisericile ortodoxe autocefale rămân fidele împărtășirii cu o singură linguriță și dintr-un singur potir, au anunțat, marți, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române.

Comunicatul a venit după ce Sfântul Sinod a luat act de răspunsurile întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe autocefale adresate Patriarhului României referitoare la modalitatea de împărtășire a credincioșilor în cadrul Sfintei Liturghii, în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Practic, împărtășirea se face dintr-un singur potir și cu o singură linguriță, scrie rfi.ro.  

Decizia Sinodului BOR vine în contextual în care autorităţile sanitare au propus folosirea de linguriţe şi pahare de unică folosinţă, pentru a evita răspândrea pandemiei.

În luna mai, Patriarhia Română anunța că se va consulta cu celelalte biserici ortodoxe cu privire la accesul credincioșilor la împărtășanie în contextul pandemiei de coronavirus.

"Recomandările legate de necesara protejare dictată de grija față de noi înșine și de ceilalți vor fi respectate riguros de toți oamenii cu bună-cuviință. Problema Sfintei Împărtășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține însă exclusiv Bisericii.

Biserica Ortodoxă Română se va consulta cu celelalte Bisericii Ortodoxe surori pentru a găsi împreună, în comuniune și în spiritul fidelității față de tradiția liturgică, cea mai bună cale referitoare la accesul credincioșilor, în contextul pandemiei, la miezul vieții creștine: Sfânta Împărtășanie", preciza în 9 mai purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

Reacția purtătorului de cuvânt al BOR a venit după ce Institutul Național de Sănătate Publică a făcut, înainte de a se trece de la starea de urgență la cea de alertă, mai multe recomandări cu privire la reluarea activității de către lăcașurile de cult: "se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanţă de cel putin 1 m, se va evita oferirea/primirea împărtăşaniei în condiţile în care nu se pot asigura linguriţe şi pahare de unică folosinţă".

Problema Împărtăşaniei a revenit frecvent în spaţiul public în ultima perioadă, mai ales după ce Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost filmat în repetate rânduri cum a împărtăşit copii cu aceeaşi linguriţă.

”Discuţia asupra linguriţei a pornit eronat în spaţiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentaţie publică, ci instituţie de cult. Împărtăşania nu este mâncare şi băutură firească (adică aliment pentru trup) ci este hrana cea mai sfântă pentru viaţa veşnică, Hristos prezent real, întrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim. Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu şi alimentele fireşti, iar împărtăşania şi dăruirea ei credincioşilor este atributul exclusiv al Bisericii”, a transmis Arhiepiscopia Tomisului, în 16 mai, transmite News.ro.

Alte stiri din Credinta

Ultima oră