Experiența inedită a unor nemți cu autorulota în România: Așa ceva nu am întâlnit nicăieri

13 Apr 2018 | scris de Istvan Deak
Experiența inedită a unor nemți cu autorulota în România: Așa ceva nu am întâlnit nicăieri

“Există foarte multe prejudecăți legate de România. Dar experiențe reale? Mai deloc. Am vrut să ne convingem singuri și am mers cu autorulota prin țara necunoscută din sud-estul Europei”, descrie Christa Jockel propria-i experiență, pentru promobil.de.

Ea mărturisește că încă mai circulă legende despre România, deși Cortina de Fier a căzut încă din 1989, oamenii rămân cu o anumită teamă în ceea ce privește această zonă. Ea consideră că acesta este principalul motiv pentru care valurile de turiști evită România.

“Am fost mereu spontani, așa că nu ne-am ales o rută fixă. Ne-am propus să facem drumeții montane și alpinism, în rest ne-am lăsat purtați de vreme și peisaje. Asta este libertatea pe care ne-o dorim cu adevărat”.

Prima impresie nu a fost tocmai plăcută. Ajunși la Băile Herculane și-au dat seama că nu e chiar ceea ce așteptau. “Turism-alpinismul din România este într-o fază incipientă, chiar dacă alpiniștii dedicați amenajează sute de noi rute și reabilitează la fel de multe după ultimele standarde de siguranță.” Părerea lor s-a schimbat rapid după alți câțiva kilometri parcurși în vestul Carpaților.

“Atâtea peisaje frumoase, păduri virgine și pensiuni cochete nu am văzut nicăieri pe o distanță atât de scurtă. Cu cât înaintam în pădure, cu atât parcă ne întorceam in timp. Satele din regiune sunt muzee vii în aer liber. Copiii ne fac cu mâna de pe marginea drumului”.

Întorși în Băile Herculane și-au dat seama că nu există locuri de parcare pentru autorulote. Exista un singur camping. Oamenii făceau grătar pe malul apei, ceea ce li se pare ușor anormal. Părăsesc campingul plătit în avans și aleg să doarmă sub cerul liber.

“După primele zile am învățat că lucrurile stau altfel în România. Da, există câteva campinguri, dar multe au nevoie de îmbunătățiri majore. Unele, precum cel din Băile Herculane, nu au nici apă caldă și nici unități sanitare acceptabile. Un robinet cu apă nu înseamnă că poți să bei apă potabilă. Mai bine întrebi. Românii sunt din naștere camperi sub cerul liber. Peste tot unde curge apă vezi grătare. Camparea sălbatică nu este o problemă și este practicată la fiecare sfârșit de săptămână. Ce puteam să facem? Am acceptat situația. În total am înnoptat de cinci ori într-un camping. În rest, sub cerul liber și în zone liniștite”.

După ce au traversat comuna Runcu (Gorj) au încercat să ajungă cât mai departe de-a lungul râului Sohodol pe drumul 672C, însă mai mulți pădurari i-au avertizat să abandoneze traseul fiindcă vor rămâne blocați în noroi. După două ore spre necunoscut au ales să se întoarcă.

Traseul a continuat cu castelul Bran și rezervația de urși din Zărnești. “Chiar dacă groful Vlad Drăculea al III-lea (Vlad Țepes) nu a fost niciodată la Bran, castelul Dracula rămâne una dintre principalele atracții turistice ale țării. Chiar merită să vezi castelul și localitatea Bran, însă nebunia turistică ne face să nu pierdem prea mult timp acolo”. A urmat parcul național Piatra Craiului. Au sperat să întâlnească urși, însă dorința li s-a îndeplinit în altă parte. La Lacul Sfânta-Ana.

“Repede am realizat ce lume în permanentă contradicție este în România. Ba depășeam o căruță trasă de cai, ba o limuzină BMW, ba treceam pe lângă o casă de acum sute de ani, ba o vilă complet nouă. Ajunși la Lacul Sfânta-Ana aveam de ales între două pajiști identice, una gratuită, alta nu. Aici am întâlnit primii urși. Câinii ne apărau de ei. Chiar și noaptea”.

Au continuat traseul pe ruta Ampoița, Gârda de Sus, Peștera Scărișoara, până la Salina Turda. Au ales să facă alpinism pe munții Trascău și au petrecut câteva zile la lacul Gura Apelor. Cu 35 de grade la umbră au renunțat la a vizita orașele Sibiu și Sighișoara, ceea ce li s-a părut cel mai mare regret.

“Ne-am despărțit cu inima grea de această țară minunată și oamenii ei ospitalieri. Nu putem confirma nici măcar o prejudecată. În loc să fim jefuiți, am fost primiți cu fructe și legume. Ne-am simțit mereu bineveniți. Recomandăm tuturor să viziteze în loc de Marea Moartă, lacurile de lângă Ocna Sibiului”.

În final, ea face câteva recomandări turiștilor dornici să descopere România cu autorulota.

- România este în principiu o țară sigură și accesibilă cu autorulota

- Cea mai bună perioadă de vizitat este între aprilie și octombrie

- Craterele din drum pot provoca daune substanțiale. Din acest motiv, dar și din cauza căruțelor nesemnalizate, nu conduceți noaptea.

-Aveți nevoie de vignetă în funcție de categoria mașinii. O luați din benzinării

- Nu uitați să aveți extinctor

 - Înnoptarea în afara unui camping nu era o problemă, cât timp vă simțiți bine, dar chiar și într-un camping lipsește infrastructura minimă.

- Câinii de la turmă apar vara pe orice traseu montan. Aceștia sunt câini de luptă care își apără turma. Am simțit-o pe pielea noastră cât de periculoși sunt și ce repede poți să ajungi într-o situație neplăcută. Păstrează distanța. Dacă te-ai apropiat prea mult, încearcă să te retragi cu calm

- Țara este încă plină de maidanezi. Cei mai mulți nu sunt agresivi, însă sunt bolnavi și au purici. Spălați-vă imediat pe mâini dacă i-ați atins. Pot ataca dacă aveți mișcări care îi intimidează.

- Oamenii care lucrează în turism știu câteva cuvinte într-o engleză stricată. Cu restul vă înțelegeți gesticulând. Merită distracția.

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră