Cum riscă România să piardă 150 milioane euro

03 Apr 2018
Cum riscă România să piardă 150 milioane euro

O finanțare europeană de peste 150 milioane euro pentru trei spitale de la Cluj, Craiova și Iași ar putea fi pierdută. Lucrările la acestea ar fi trebuit să fie deja în stadii avansate, dar, din păcate, nu există nici măcar deschise șantierele de lucru. De mai bine de trei ani, Ministerul Sănătății se chinuieşte să facă studiile de fezabilitate. Și în faza aceasta a rămas, scrie cotidianul.ro.

Acordul pentru aceste trei spitale din Iași, Cluj și Craiova a fost semnat cu oficiali de la Comisia Europeană în luna iulie 2015. Studiile de fezabilitate ar fi trebuit să fie gata într-un singur an, dar s-au făcut trei.

Ulterior ar fi trebuit să înceapă licitațiile pentru a primi o parte din bani. Dar, din nefericire, la acel moment nu a existat nici măcar un plan referitor la nevoile pacienților din fiecare regiune, scrie sursa citată.

Din luna decembrie 2016, ministerul a primit şi ajutorul unui expert de la Banca Europeană pentru Investiţii. Deşi a trecut de atunci încă un an şi jumătate, documentaţia tot nu este gata.

Sfârşitul anului ar trebui să fie termenul-limită pentru studiile de fezabilitate. Este termenul-limită dat de oficialii de la Bruxelles. Dacă în final vom reuşi, cele trei spitale cu câte 1.000 de locuri ar trebui să fie gata până în 2023. În caz contrar, pierdem banii europeni.

„Vorbim despre 150 milioane euro. Sigur că este numai cofinanțarea, o parte din finanțare urmează să vină de la bugetul național“, explică Angela Cristea, şeful Reprezentanței Comisiei Europene în România. 

ARTICOLUL INTEGRAL, AICI.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră