EXCLUSIV Agenția Națională de Integritate s-a "predat" în procesul de incompatibilitate al preşedintelui Klaus Iohannis? ANI nu ştie câţi bani a tocat cu procesul

16 Aug 2015
EXCLUSIV Agenția Națională de Integritate s-a
Agenția Națională de Integritate (ANI) nu a mai făcut recurs în dosarul în care l-a acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală, deşi conform legii avea dreptul. Procesul se afla pe rol la Curtea de Apel Alba Iulia, unde instanța a admis contestația lui Klaus Iohannis prin care a fost anulat raportul de evaluare întocmit de ANI privind un posibil conflict de interese.

În anul 2013, ANI l-a declarat incompatibil pe primarul Klaus Iohannis pentru că a semnat, în decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Sibiu și Tipografia Honterus SRL, firmă deținută de Forumul Democrat al Germanilor din România. Iohannis a fost preşedintele al Forumului Democrat al Germanilor din România în perioada 2002 - 2013.

Agenția aruncă vina pe "instituțiile cu atribuții specifice"
Am încercat să aflăm de la Agenția Națională de Integritate, care au fost motivele pentru care nu s-a făcut recurs în dosar. Dar, şi câți bani s-au cheltuit din taxele românilor pentru un proces în care o instituție a statului nu îşi apără până la capăt şansele, în condițiile în care mai exista o cale de atac.

Biroul de Presă a precizat pentru mariustuca.ro că: "Agenția Națională de Integritate nu a exercitat calea de atac împotriva Sentinței nr. 115/2015 pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia la data de 10 Iunie 2015, urmare a parcurgerii fazelor procesuale privind judecata, conform Codului de procedură civilă, precum și urmare a procedurii administrării de noi înscrisuri în fața instanței de fond".

Agenția Națională de Integritate se apără şi îşi motivează neputința susținând că: "din noile înscrisuri transmise către instanța de fond de instituțiile cu atribuții specifice, documente care nu au fost transmise inspectorului de integritate la momentul evaluării pentru a fi avute în vedere, a rezultat că nu mai subzistă starea de conflict de interese, motiv pentru care nu existau motive obiective de contestare a soluției pronunțate de instanța de fond".

Totodată, ANI nu a putut să spună câți bani a cheltuit cu investigația şi procesul pierdut împotriva preşedintelui Klaus Iohannis: "menționăm faptul că Agenția Națională de Integritate nu realizează estimări individualizate a costurilor aferente fiecărui raport de evaluare/dosar de instanță, având în vedere volumul mare de dosare instrumentate, aproximativ 3000, precum și faptul că procedurile de evaluare, termenele de la instanță, dar și fazele prealabile acestora, au fost simultane cu alte dosare aflate pe rol".

Acuzații penale
Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă și penală de către Klaus Iohannis, primarul municipiului Sibiu. Acesta a semna la data de 23 decembrie 2010,
un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Sibiu și Tipografia Honterus SRL, firmă deținută de Forumul Democrat al Germanilor din România. Iohannis a fost preşedintele al Forumului Democrat al Germanilor din România în perioada 2002 - 2013.

"Obiectului contractului semnat cu încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ și penal de către Klaus Iohannis constituie servicii de informare și publicitate în vederea implementării Proiectului (cod SMIS: 4915) finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională Programul Operațional: Creșterea Competitivității Economice 2007 -2013, Axa Prioritară 3"Tehnologia Informației și Comunicațiilor pentru sectoare privat și public."

Totodată, primarul Klaus Iohannis a mai aprobat plata a trei facturi către Tipografia Honterus SRL, în perioada ianuarie - iunie 2011.

Pentru aceste fapte, ANI a sesizat parchetul pentru un posibil conflict de interese.

 

Alte stiri din Anchete

Ultima oră