PREMIERĂ PENTRU ROMÂNIA. Povestea românilor care vor participa la ultramaratonul de la Cercul Polar: „dormim pe balcon, dormim afară, suntem destul de căliţi“

02 Feb 2016 | scris de Mara Răducanu
PREMIERĂ PENTRU ROMÂNIA.  Povestea românilor care vor participa la ultramaratonul de la Cercul Polar: „dormim pe balcon, dormim afară, suntem destul de căliţi“

„Distanţa mare (greu de replicat în antrenamente), temperaturi care scad până la -50C, vânt de până la 200 de km/h, suprafaţa dificilă de alergare, greutatea echipamentului, oboseala cumulata etc. – au constituit suficiente motive pentru a provoca acele numeroase abandonuri. „Ediţia din acest an are, ţinând cont de ”CV”-urile participanţilor, are toate şansele de a rămâne mai multi finisheri decat de obicei. Haideti sa vedem cu cine ne vom intersecta acolo“, susţine pentru mariustuca.ro Andrei Roşu, unul dintre concurenţii români din acest an. Acesta ne-a mărturist, că participarea la acest ultramaraton este o premieră pentru România, ei fiind primii români care fac asta. Scopul principal al acestei curse este însă acela de a atrage atenţia asupra defrişărilor masive care au loc în ţara noastră. Site-ul mariustuca.ro le urează reuşită maximă băieţilor noştri şi să se întoarcă câştigători! Iar, dumneavoastră, nu uitaţi: plantaţi câte un copac, România are nevoie de asta!

„O să particip împreună cu alţi doi români la o cursă de ultramaraton la Cercul Polar, în nordul Canadei în Statul Youkon. Cursa aceasta are 560 de km, consideră cea mai dificila din lume. Este cea mai grea şi, din cauza distanţei, dar şi din cauza temperaturilor care scad până la minus 50 de grade. Din cauza faptului ca asistenţa oferită este limitată, trebuie să ne luam tot ce avem nevoie: mâncare, sac de dormit, accesorii ş.a.m.d“, a precizat Andrei Roşu.

Acesta ne-a mărturist, că participarea la acest ultramaraton este o premieră pentru România, ei fiind primii români care fac asta. Scopul principal al acestei curse este însă acela de a atrage atenţia asupra defrişărilor masive care au loc în ţara noastră. De fapt, participanţii doresc ca fiecare om să planteze cât mai mulţi copaci, consţientizând problema deşertificării României.

Antarctica Ultra 100km

„E o premieră pentru România. Doi dintre noi, Eu si Vlad Tănase mergem acolo şi pentru a trage atenţia şi asupra deşertificării din sudul României. Noi am participat în ultimii ani la plantări în Sudul României şi am văzut că e cam dezastru pe acolo, s-a defrişat foarte mult. Vrem să plantăm. E un proiect „Pădurea copiilor“ în care ne-am propus să plantăm câte un puiet pentru fiecare nou-născut. În acelaşi timp, în aprilie, la câteva săptămâni după noi, un alt alergator care sustine această cauza va alerga în deşert. Am zis că împreună mergem, şi la frig şi la cald, să atragem atenţia asupra schimbărilor de climă care pot reveni în România din cauza defrişărilor“, a mai precizat interlocutorul nostru.

 

CITIŢI ŞI: http://www.andreirosu.org/2016/01/cine-sunt-cei-12-participanti-de-la-cel-mai-dur-ultramaraton-arctic-din-lume/

 „Noi plecăm pe şase martie, concursul începe pe 11, mai exact între 11 şi 19 martie se desfăşoară.Vor fi participanţi din 12 ţări. Este o competiţie dedicată sportivilor amatori, nu se dau premii în bani, de aceea nu vin profesionişti sau sportivi de elită acolo, dar vin oameni care vor să-şi depăşească limitele, să-şi exploreze aceste limite, de fapt, să descopere anumite lucruri despre propria persoană. Ca orice lucru în viaţă, sigur există şi riscuri, dar ne-am pregătit foarte bine. Dormim pe balcon, dormim afară, ne antrenăm la temperaturi scăzute, suntem destul de căliţi. Noi ne antrenăm de ceva timp, eu alerg din 2010. Primul meu maraton a fost chiar la Polul Nord în 2010,  am ceva experienţă în condiţii polare. Şi ceilalţi doi se antrenează foarte bine şi vedem ce va fi“, a concluzionat Andrei Roşu. 

 

Iată ce a postat Andrei Roşu pe blogul său andreirosu.org în ceea ce priveşte plecarea în acest ultramaraton: 

„Am descoperit ca lumea sportului de anduranta este foarte, foarte, mica. Nu de putine ori, in calatoriile mele, m-am intersectat la diverse maratoane, ultramaratoane sau ultratriatloane cu unii dintre atletii amatori, ca si mine, alaturi de care concurasem anterior, la Polul Nord, in Antarctica, in Himalaya, s.a.m.d. Si de aceasta data, la 6633 Ultra, in lista celor inscrisi am vazut cateva figuri cunoscute. Mai mult, unii dintre noi ne-am intalnit la diverse concursuri, dar ne-am dat seama de abia acum, vazand aceasta lista...

In total, la proba de 560 de km sunt sunt 12 competitori, din 8 tari: Romania (3), Anglia si SUA (cate 2), Scotia, Singapore, Zimbabwe (!), Franta si Australia (cate 1). Inedit: o editie exclusiv masculina.

Cu siguranta, mi se pare fantastic ca tara noastra are, in premiera, cel mai mare procentaj de participanti (25%) la un ultramaraton din afara tarii si imi doresc din tot sufletul ca toti 3 sa ajungem la finish (glumeam cu baietii, spunand ca mi-as dori sa terminam cu totii si sa fim ‘cel putin’ pe podium :)). O sa incep prezentarile in ordinea din lista de start.

 

CUM ESTE CONCURENŢA ROMÂNILOR 


Neil Kapoor (Anglia) are in CV, printre altele, Arch 2 Arc (stiti voi, ultratriatlonul acela in care trebuie sa traversezi inot Canalul Manecii :)), devenind, in 2014, al 17-lea om de pe planeta care reusea acest lucru, un Deca Ultratriatlon (adica 10 Ironman-uri unul dupa altul), un Marathon Des Sables si un Thames Ring of Fire (cea mai lunga cursa de trail din UK, de 400 km).
Roderick Riddle (Scotia) este singurul despre care nu am gasit informatii pe net (fiind scotian, poate ca este mai zgarcit cu postarile :)), dar o sa aflu detalii cand ne intalnim...

Mark Strathern (Zimbabwe), are la activ circuitul 4 deserts (Atacama, Antarctica, Gobi si Sahara), cateva ultra-uri in Africa de Sud, inclusiv Two Oceans in 2011 (a terminat cu o ora inaintea mea cursa de 56 de km) si Comrades 90 km, dar si un abandon la editia de anul trecut a 6633 Ultra. Anul acesta revine pentru a termina ce a inceput :).
Erick Basset (Franta) este un alt participant care are experienta editiei 2015 a 6633 Ultra, el terminad proba “scurta” de 200 km. Erick are antecedente polare, printre care cursa de 500 de km Frostskade (o competitie de anduranta desfasurata in Finlanda, Suedia si Norvegia).

Frank Fumich (SUA) este, cu siguranta, unul dintre cei mai experimentati participanti si, de asemenea, concurentul din afara Romaniei cu care de abia astept sa ma reintalnesc! Ne-am cunoscut la Quintuple Ultra Tri-ul din 2014 (pe care l-a castigat, uimind intraga asistenta prin faptul ca nu a dormit deloc, in cele 5 zile de concurs!). Am pastrat legatura cu Frank si, in urma cu un an, l-am intrebat daca vrea sa participe si el la 6633 :)). Frank arein CV expeditii la Polul Nord si numeroase ultramaratoane si ultratriatloane, printre care si o cursa in Romania (Transylvania Ultra 100 km, editia 2014), la care a abandonat, pentru ca s-a...ratacit. A ajuns la o stana si a stat vreo 9 ore pe acolo, dupa ce a fost hidratat de ciobani cu niste tuica :). Interesant este ca, la acea cursa, a participat si Tibi Useriu (vedeti mai jos), clasat pe locul 2. V-am spus ca lumea este mica...

Despre Tony Ellis (Anglia) nu am gasit prea multe informatii. Face parte dintr-o comunitate locala de ultramaratonisti si participa frecvent la curse de anduranta. In 2011 a traversat in alergare Irlanda (555 de km), deci cred ca stie cu ce se “mananca” distantele mari...


Alex Nemet (SUA) vine “la pachet” cu Frank si, foarte probabil, vor alerga impreuna. Ca istoric, Alex are la activ peste 30 de ultramaratoane, majoritate peste 100 de mile /(16o km!). Anul trecut, el a fost unul dintre cei 4 alergatori din SUA care au completat the Midwest Super Slam, 5 curse de 100 de mile, avand cel mai bun timp cumulat – 135 de ore.
Cu Vlad Tanase (Romania) am avut placerea sa ma intalnesc la numeroase curse de alergare si triatlon din tara si, in plus, sa lucram in cadrul programului meu de coaching transformational (CIA). Anul trecut ne-am antrenat impreuna, bifand cateva alergari de 50 si 100 de km, pe sosea, ca parte a antrenamentului meu pentru Arc 2 Arc, in timp ce Vlad se pregatea pentru Ultra Balaton (o cursa de 220 de km pe care a terminat-o in mai putin de 30 de ore si s-a calificat pentru Spartathlon-ul de 240 km) si pentru Ironman. Chiar daca 6633 Ultra este o cursa individuala, ne-am propus sa o parcurgem impreuna si sa ne ajutam cum om putea :).

 

Eu Alex 1

 

Toh Poh Joo (Singapore) pare o prezenta exotica, dar are si el la activ cateva realizari impresionate, printre care traversarea desertului Atacama (plus cateva “sutici” – adica ulotra-uri de +100 km).
Tiberiu Useriu (Romania), chiar daca este ultimul inscris in aceasta competitie, am curaj sa pariez ca se va numara printre primii finisheri ai 6633 Ultra. Tibi este pasionat de alergarile montane, se antreneaza 30-50 km / zi (!) si, printre altele, a alergat 215 km (in 24 de ore!) pentru a ajuta copii cu insuficienta renala (nota 10 si respectul meu pentru initiativa!). Pentru ca isi dorea de mult sa bifeze o cursa de peste 500 km, a aflat de pe acest blog de existenta 6633 Ultra (vedeti ca este bun la ceva acest blog?! :)) si a trecut la treaba :). Printre alergarile sale si proiectele antreprenoriale din Popasul Tihuta, Tibi coordoneaza activitatea asociatiei Tasuleasa Social si competitia de alergare montana Via Maria Theresia.

Si, da, la fel ca si mine si Vlad, Tibi doarme iarna afara. In plus, alearga minim 2 ore zilnic imbracat doar in sort si mai intra din cand in cand intr-o copca, avand ca record 11 minute! Trebuie sa ne calim, nu? (asta imi aminteste de intrebarea unui ultratriatlonist elevetian de vreo 60 de ani, participant la Deca-ul din Mexic si care m-a intrebat, cand a vazut ca ezit sa intru in apa rece din bazinul de la proba de Triple: “Andrei, are you a softie?” Intre timp, am incercat sa ies din zona de ‘softie’...)“,  a scris Andrei Roşu pe blogul său. 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră