Miting de proporții împotriva scumpirii RCA. Transportatorii AMENINȚĂ cu "mișcări de protest ce vor intra în istorie!"

17 Aug 2016 | scris de Veronica Micu
Miting de proporții împotriva scumpirii RCA. Transportatorii AMENINȚĂ cu

Potrivit unui comunicat al COTAR, protestul va începe simultan, la ora 9 dimineața, atât în Capitală, cât și în principalele orașe reședință de județ. În București, protestul va avea loc în fața Guvernului, dar și a Parlamentului, în subordinea căruia se află Autoritatea de Supraveghere Financiară.

"Din respect față de toate familiile cu copii mici, am avut în vedere evitarea datei de început a anului școlar atunci când am stabilit data de 15 septembrie. Spre deosebire de anul trecut, protestul nu se va desfășura doar în București, ci va fi la nivel național și este foarte posibil să se prelungească pe termen nedefinit. Reamintim factorilor de decizie că atât Guvernul Romaniei, cât și Parlamentul Romaniei se află în slujba cetățeanului roman și au obligația de a proteja cetățeanul și industria autohtonă românească. Despre ASF, ne-am convins, este în slujba multinaționalelor din asigurări care le finanțează salariile direct proporționale cu prima RCA, adică, exorbitante și nejustificate", a declarat Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.

Transportatorii solicită Guvernului înghețarea primelor RCA la valorile medii calculate de ASF pentru luna iunie 2016, "tarife despre care ASF consideră că oferă stabilitate financiară și care stau la baza relansării pieței asigurărilor RCA din România".

Aceștia citează un extras din legea Consiliului Concurentei nr. 21/1996, respectiv "pentru sectoare economice determinate și în împrejurări excepționale, precum: situații de criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor sau chiar blocare acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri. Intervenția Guvernului în situațiile prevăzute se face cu avizul Consiliului Concurenței".

COTAR mai cere, de asemenea, ca proiectul de lege al RCA aflat în dezbatere la Senat, în Comisia de Buget-Finanțe, să fie adoptat prin ordonanță de urgență pentru a intra imediat în aplicare.

"Actualul Guvern și Parlamentul trebuie să se trezească la realitate și să înțeleagă că urmează a se confrunta cu mișcări de protest ce vor intra în istorie, de o foarte mare amploare. Nu mai acceptam bâlbâieli și nici promisiuni. Noi nu dăm jos Guverne și nu punem Guverne, nu ăsta este rolul și scopul nostru. Dar nici nu putem fi bataia de joc a societăților de asigurări. Rezolvați problema, va rugăm, domnilor guvernanți", a mai spus Ștefănescu.

Transportatorii au acuzat recent ASF că a dezinformat opinia publică printr-un raport publicat în iulie, referitor la tarifele RCA. Potrivit acestui raport, creşterea medie a RCA în iunie 2016, faţă de iunie 2015, a fost de 52,7%, în marja plafonului de 50% convenit prin protocolul încheiat în decembrie 2015.

COTAR consideră însă că tarifele RCA au crescut şi de peste trei ori în această perioadă. Patronatele din transporturile rutiere au ameninţat în mai multe rânduri că vor declanşa un protest la nivel naţional, la care ar putea participa 40.000 de autovehicule comerciale.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră