DSU: Au fost executate 45 de transporturi medicale în străinătate, toate fiind urgențe medicale

12 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
DSU: Au fost executate 45 de transporturi medicale în străinătate, toate fiind urgențe medicale

Departamentul pentru Situații de Urgență a prezentat raportul solicitat de ministrul de Interne, Ioan-Dragoş Tudorache, în ceea ce priveşte misiunile de transport medical asistat în şi din afara graniţelor României, executate cu echipaje aparţinând serviciilor de ambulanţă publice şi SMURD.

"De la începutul anului 2014, (momentul înfiinţării DSU) şi până în prezent, au fost executate 45 de misiuni de transport medical asistat în afara graniţelor ţării cu echipaje aparţinând serviciilor de ambulanţă judeţene şi Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov. În aceeaşi perioadă, au fost executate 37 de misiuni de transport medical asistat din afara graniţelor ţării (repatrieri). De asemenea, în aceeaşi perioadă, echipajele SMURD au efectuat 9 misiuni de transport medical asistat în afara graniţelor ţării şi 21 de misiuni de transport medical asistat din afara graniţelor ţării (repatrieri)", se arată în comunicatul de presă al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) transmis miercuri  potrivit Mediafax.

Reprezentanţii DSU precizează că unele dintre aceste misiuni s-au efectuat folosind inclusiv elicoptere sau avioane SMURD, aşa cum a fost cazul aducerii în ţară a victimelor unor accidente grave din Bulgaria sau Serbia, iar în alte situaţii, pacienţii au fost aduşi în ţară cu un avion de linie, însoţit de o echipă medicală din România, toate aceste misiuni efectuându-se de către serviciile publice de urgenţă prespitalicească şi nu de cele private.

Conform analizei prezentate de DSU, raportat la numărul total de intervenţii efectuate de echipajele de urgenţă prespitalicească la nivel naţional din 2014 şi până în prezent, totalul misiunilor de transport medical asistat în afara graniţelor ţării şi a repatrierilor reprezintă 0,001%.

În raport se precizează că nu au fost identificate cazuri prioritizate pe alte criterii decât cele de urgenţă medicală.

"Raportul mai precizează ca misiunile de transport medical în afara ţării se execută doar în cazul în care tratamentul sau intervenţia chirurgicală la care va fi supus pacientul transportat nu pot fi efectuate în România în intervalul de timp necesar în mod normal, având în vedere starea de sănătate a pacientului şi evoluţia prognozată a bolii, precum şi faptul că pacientul nu poate fi transferat prin alt mijloc din motive medicale sau unele situaţii sociale. Totodată, misiunile de transport medical asistat din afara ţării la o clinică din România (repatrieri) se execută în condiţiile solicitării autorităţilor sau medicului din ţara în care se află pacientul, a stării pacientului care să permită transportul şi a imposibilităţii transportării acestuia prin alte mijloace. De cele mai multe ori, aceste misiuni se efectuează la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe", potrivit documentului citat.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră