Steagul lui Ştefan cel Mare a ajuns la Muzeul Luvru

15 Apr 2019 | scris de M.C.
Steagul lui Ştefan cel Mare a ajuns la Muzeul Luvru Galerie foto (2)

Steagul lui Ştefan cel Mare a ajuns la celebrul Muzeu Luvru, din Paris. Peste două zile începe prima expoziție de artă românească în cel mai mare muzeu din lume: broderii de tradiție bizantină, anunță, într-o postare în pagina sa de Facebook, ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu.

Evenimentul este unul istoric, fiind prima expoziție de artă românească la Muzeul Luvru, iar capodoperele broderiei româneşti vor fi prezentate în chiar inima galeriei medievale a acestuia, printre cele mai valoroase opere artistice ale Umanităţii.

Muzeul Naţional de Artă al României, împreună cu Muzeul Naţional de Istorie al României, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe şi cu Mănăstirile Putna, Sucevița şi Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi, vor participa la organizarea expoziţiei Broderii de tradiție bizantină din România, la invitaţia Muzeului Luvru, în perioada 17.04.2019 – 29.07.2019.

Stindardul lui Ștefan cel Mare este una din cele mai valoroase broderii liturgice postbizantine din lume, fiind realizat în anul 1500 într-un atelier autohton din Suceava.

Potrivit Muzeului Național de Istorie al Moldovei, exponatul este o broderie bizantină realizată în secolul al XV-lea. Steagul liturgic are dimensiunile de 1,24 m x 0,95 m și înfățișează imaginea iconografică a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, socotit un simbol al biruinței militare.

Steagul a fost donat de către Ştefan cel Mare unei mănăstiri de la Muntele Athos şi, în anul 1917, a fost returnat României, prin intermediul unor oficiali francezi.

Jannic Durand, director al Departamentului de obiecte de artă la Muzeul Luvru, a dat mai multe detalii legate de acest demers româno-francez, scrie agerpres.ro.

Expoziţia cu obiecte din perioada post-bizantină a fost concepută în jurul ideii "împrumutului generos al acestei broderii, care va reveni pentru câteva luni la Paris, după 1917", a explicat Durand.

"Subiectul expoziţiei a fost într-o măsură dictat la propunerea părţii române, anume împrumutul drapelului cu imaginea Sfântului Gheorghe, ce a aparţinut lui Ştefan cel Mare", a afirmat Durand. În jurul obiectului românesc vor fi adunate, a detaliat el, "documente-mărturie" ale acestei "călătorii extraordinare" a steagului, şi anume documente de arhivă în franceză şi română, inclusiv, cel mai probabil, cartonul oficial de invitaţie editat la momentul reîntoarcerii drapelului.

"În jurul acestei opere de artă putem prezenta caracteristici speciale ale colecţiei române - bogăţia extraordinară în materie de textile brodate, a tradiţiilor bizantine şi post-bizantine", a declarat Jannic Durand.

Coroana regală purtată de Regina Maria și steagul lui Ștefan cel Mare, alături de alte exponate de patrimoniu, au fost transportate în Franța cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră