Răsturnare de situație în scandalul Hexi Pharma. Analizele care dau peste cap toate acuzațiile

26 Aug 2016 | scris de Veronica Micu
Răsturnare de situație în scandalul Hexi Pharma. Analizele care dau peste cap toate acuzațiile

''Conformitatea unui produs biocid presupune atât conformitatea compoziţiei chimice cât şi eficienţa biocidă pentru domeniul de utilizare a produsului. Nu există o corelaţie directă între cele două tipuri de încercări. Conţinutul diminuat de substanţă activă din produsul dezinfectant nu demonstrează ineficienţa biocidă a acestuia iar conformitatea eficacităţii biocide nu anulează neconformitatea chimică. Prin urmare nu se poate opune unei analize chimice nicio analiză microbiologică efectuată de niciun laborator acreditat sau neacreditat'', se precizează în comunicatul ICECHIM, conform Antena3.

Citește și:

INCREDIBIL! Concentrația dezinfectanților Hexi Pharma, în limita admisă de UE!

Prof. dr. Monica Pop: Scandalul Hexi Pharma este artificial şi a panicat populaţia

Conformitatea înseamnă ca valoarea concentrației de substanță activă determinată prin analiză coincide cu cea autorizată și declarată prin etichetă.

„Confuzia generată și perpetuată între cele două tipuri de analize ale produselor biocide lezează în primul rând dreptul la informare corectă a tuturor cetățenilor. Formulări de tipul „chiar produse diluate de 2000 de ori nu au fost diluate în limita legii” conduc la concluzia că eficacitatea biocidă definește final conformitatea produsului”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, ICECHIM consideră că „prin confuzia menținută între cele două tipuri de analize ale produselor de biocide se lezează prestigiul laboratoarelor și implicit al institutelor implicate în evaluarea conformității produselor Hexi-Pharma”.

Poziția oficială a institutului a fost prezentată în emisiunea ''Esențial'' de către Mircea Badea și Ana Maria Roman.

Parchetul General: Este în curs o altă serie de teste de microbiologie

Parchetul General a anunțat miercuri că rezultatele testelor de eficacitate a dezinfectanţilor Hexi Pharma sunt variate şi că, în prezent, este în curs o altă serie de teste de microbiologie pentru verificarea eficacităţii tuturor dezinfectanţilor ce fac obiectul dosarului.

Totodată, Parchetul a precizat că numai la finalizarea tuturor constatărilor dispuse se va putea face o evaluare lămuritoare a situaţiei de fapt.

"Menţionăm că efectuarea testelor presupune alocarea unor sume importante de către Ministerul Public. Pentru unele tipuri de teste de eficacitate care nu pot fi efectuate în România s-a apelat la un laborator acreditat dintr-un alt stat al Uniunii Europene. Astfel, soluţia ce va fi dispusă în cauză de către procurori va avea în vedere atât rezultatele testelor şi probele administrate până în prezent, cât şi pe cele aflate în curs de derulare, întrucât în conformitate cu dispoziţiile art. 5 din Codul de procedură penală, pe parcursul urmăririi penale procurorii administrează probele atât în acuzare, cât şi în apărare", se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Precizările Parchetului General vin după ce în spaţiul public au apărut informaţii neoficiale conform cărora dezinfectanţii Hexi Pharma erau diluaţi în limitele admise de UE şi nu de 4000 de ori, cum a reieşit din analizele Ministerului Sănătăţii.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră