Înapoi la muncă? Şase sfaturi să-ţi reintri în ritm după vacanţă

02 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Înapoi la muncă? Şase sfaturi să-ţi reintri în ritm după vacanţă

1. Dă-ţi răgaz pentru a reveni cu uşurinţă la ceea ce făceai înainte de vacanţă şi concepe un calendar pentru o persoană care acum se mişcă mai încet. Măreşte termenele-limită pe care le-ai promis. Cere mai mult timp pentru termenele-limită care ţi-au fost impuse. Creează-ţi o zonă- tampon şi evită orice anxietate inutilă imediat după ce te-ai întors la muncă.

2. Chiar dacă eşti gata să te apuci de treabă, mai sunt colegi care sunt încă în starea de vacanţă. Dacă lucrezi într-un spaţiu deschis, ai nevoie de strategii care să te ajute să te concentrezi. Una ar fi să stabileşti dinainte cum vei reacţiona la întreruperile inevitabile ale colegilor. Gândeşte-te la nişte răspunsuri standard la întrebările despre cum ţi-ai petrecut vacanţa, care să-ţi permită să şi răspunzi, să-ţi continui şi munca. Cum ar fi: am avut o vacanţă extraordinară despre care mi-ar plăcea să-ţi povestesc peste o jumătate de oră , după ce voi termina ce am de făcut.

3. Dacă nu întreruperile colegilor sunt de vină, ci propria ta inerţie, fă pauze mai mici şi mai dese decât de obicei şi foloseşte un cronometru pentru a-i demonstra minţii tale preocupate că ai de gând să lucrezi timp de 10-15-25 de minute, şi repetă figura de mai multe ori. Dacă nici aşa nu merge, atunci ia o pauză mai mare sau du-te la colegii tăi dornici de socializare, deşi şi pentru asta trebuie să-ţi impui o limită de timp.

4. Ia-ţi angajamente pe termen scurt şi începi cu lucrurile mărunte. Treci prin emailurile mai uşoare, pune-le deoparte pe cele care au nevoie de mai multă atenţie. Dacă lucrezi la un proiect, împartei-l în mai multe bucăţi. Răspunde la telefoane, actualizeză-ţi statusul sau uită-te peste notiţele care au venit în timp ce erai plecat. 

5. Un pericol pentru pauzele de lucru sau treburile mărunte este atunci când trebuie să confirmi un termen-limită fix, în următoarele săptămâni. În aceste condiţii trebuie să ştii exact cât de pregătit eşti să revii la muncă. Puneţi la vedere bileţele cu termenele-limită importante. Dacă nu eşti încă în stare să te apuci de lucru, cu siguranţă le vei uita. Fă-ţi planul din timp şi astfel vei putea să ai parte de mici pauze de lucru sau să începi cu treburile mai uşoare. 

6. Dacă pentru noul an ţi-ai propus să găseşti un job mai bun sau un echilibru în viaţă, atunci nu începe cu un program de lucru prelungit. Dar s-ar putea să ţi se pară chiar util să vii devreme sau să pleci târziu de la muncă şi uite aşa te ia valul. Uneori, doar gândul de a recupera decalajele creează o presiune inutilă şi, depunând un efort suplimentar chiar de la început, este suficient pentru a mai scăpa de povară.  

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră