Prima statuie a unui dac, la Bucureşti

26 Iun 2019 | scris de M.C.
Prima statuie a unui dac, la Bucureşti Galerie foto (4)

A ajuns în România prima statuie a unui dac. Este o replică a uneia dintre sculpturile originale realizate de artiştii antici români pentru a împodobi Forul lui Traian. Se bănuieşte că cea mai mare statuie a unui dac l-ar întruchipa chiar pe Regele Decebal, relatează stiri.tvr.ro şi proiect.statuidedaci.ro.

Este un monument realizat exclusiv din donaţii. Odată realizată, replica va fi donată statului român. Proiectul se bucură de sprijinul Academiei Române.

S-a născut în urma tezei de doctorat, susţinută la Sorbona de istoricul de artă Leonard Velcescu, care a studiat şi inventariat reprezentarea dacilor în sculptura romană. 

Leonard Velcescu este doctor în istoria artei al École Pratique des Hautes Études (EPHE) – Sorbonne, (Sorbona-Paris IV) cercetător al istoriei, arheologiei și artei la Universitatea din Perpignan - "Via Domitia" (Franța) - "Centre de Recherches Historiques sur les Sociétés Méditerranéennes" (CRHiSM).

Studiile lui Leonard Velcescu au obținut premiul Academiei Române, iar Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC) s-a gândit că doar publicarea lucrării de doctorat în România nu este de ajuns.

AICC a contactat, pentru realizarea replicii, Galleria Pietro Bazzanti & Figlio din Florența, fondată în 1822. Situată în centrul Florenței, această galerie renumită de artă a fost preluată în anii 1960 de Ferdinando Marinelli, propietarul faimoasei Fonderia Artistica.

Galleria Pietro Bazzanti & Figlio este apreciată de autoritățile culturale italiene, precum și de cele din lume, lucrând cu Galeriile Uffizi, Palazzo Pitti, etc., reproducând până acum multe opere de artă din colecțiile acestor instituții muzeale.

Prestigiul și calitatea execuției operelor de artă, atât originale cât și replici, și îndeplinirea criteriilor de selecție fac firească colaborarea cu această instituție.

Statuia, care ar putea fi chiar o reprezentare a Regelui Decebal, poate fi văzută la Muzeul Naţional de Istorie, până când va fi amplasată în București, pe Bulevardul Dacia, între Piaţa Romană și Calea Victoriei.

 

Corpul statuii este realizat în porfir roșu închis din Egipt cu mari pete gri, iar capul și brațele sunt din marmură alba de Carrara. Înălțimea este de 2,30m (2,56m, incluzând piedestalul).

Este posibil ca acest personaj, pe baza importanței acordate (sculptură în porfir roșu imperial, material rezervat numai reprezentărilor familiei imperiale și zeităților romane) și a trăsăturilor întâlnite în unele portrete ale regelui Decebal, reprezentate pe Columna lui Traian, să fie însuși regele dac. Opera este un exemplu splendid de artă romană. Decebal este considerat a fi unul dintre cei mai mari regi ai Daciei.

Statuia a fost studiată de numeroși cercetători, servind ca sursă de inspirație pentru o seamă de artiști ai Renașterii, Barocului, etc., precum Boticelli, Michelangelo, Raffaello, Carvaggio, Nicolas Poussin, Bernini, Edmé Bouchardon, Piranesi, Hubert Robert, Jacques-Louis David, Dominique Ingres, Eugène Viollet-le-Duc, etc.

Scopul acestor statui era menit să marcheze cucerirea dacilor de către romani, în timpul împăratului Traian. Geto-dacii erau o ramură a popoarelor tracice, menţionaţi de Strabon în lucrarea Geografia, ca fiind cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci.

Istoria Daciei are încă multe părţi ce aşteaptă să fie descoperite, dar cert este că cele două războie daco-romane (101-102 d.Hr.; 105-106 d.Hr.) au avut o importanţă deosebită pentru romani, iar Traian a hotărât să glorifice victoria atât prin reprezentarea lor pe Columnă, cât şi prin aceste statui ce au fost amplasate în Forum, printre care şi bustul lui Decebal.

După 106 d. Hr., o parte din Dacia devine provincie romană şi începe procesul de romanizare. Ocupaţia romană se va retrage după aproximativ 250 de ani, lăsând în urmă o populaţie romanizată, denumită daco-romani.

Aceată parte din istoria dacilor a fost reprezentată pe Columna lui Traian, o replica a acesteia aflându-se şi la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.

200 de mii de euro a costat statuia, prețul e corespunzător unei replici, notează stiri.tvr.ro.

Aducerea ei din Italia şi amplasarea la Muzeul de Istorie a fost o adevărată aventură care a blocat traficul în centrul Capitalei.

Proiectul de realizare și amplasare în București a unei statui de nobil dac are o dublă conotație: identitară și culturală. Pe de o parte, discutăm despre un monument dedicat unui capitol important al istoriei spațiului cultural românesc.

Istoria veche a României nu trebuie nici exploatată, nici răstălmăcită. Dar nu trebuie nici dusă în derizoriu și nici ignorată. În toată diversitatea peisajului urban bucureștean, nu există nici măcar un monument dedicat civilizației dacice. 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră