Peste 1.000 de monumente bisericeşti din București și Ilfov ar putea fi în UNESCO. „Este nevoie de suportul statului”

17 Apr 2021 | scris de A.V.
Peste 1.000 de monumente bisericeşti din București și Ilfov ar putea fi în UNESCO. „Este nevoie de suportul statului”

Într-o intervenţie telefonică la masa rotundă dedicată patrimoniului mondial UNESCO din România, părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu a evidenţiat unicitatea patrimoniului eclezial naţional şi a spus că este nevoie de sprijinul statului ca alte monumente bisericeşti să fie promovate la nivel internaţional.

„Ne-am dori ca şi alte ctitorii unicat din ţara noastră să fie cunoscute la nivel internaţional prin programe UNESCO, iar cele incluse deja să fie promovate pe toate meridianele lumii, pentru că aici, în Sud, Bucureştiul şi Ilfovul au peste 1000 de monumente, dar nici unul încă nu face parte din patrimoniul mondial UNESCO”, a precizat părintele Dascălu, reprezentantul Patriarhiei Române la evenimentul organizat marţi la Palatul Parlamentului.

„Pentru aceasta Biserica are nevoie de suportul statului român, întrucât monumentele noastre îmbogăţesc patrimoniul cultural naţional şi sunt cărţi deschise despre frumuseţea sufletului românesc şi geniul său creator în constelaţia şi civilizaţia culturii mondiale”.

Masa rotundă cu tema „Patrimoniul mondial UNESCO din România – provocări şi soluţii” s-a desfăşurat marţi, 13 aprilie, în format hibrid, cu participare fizică şi online, în contextul împlinirii a 65 de ani de prezenţă a României în Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură.

Evenimentul a reunit reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale şi ai instituţiilor de cultură din România.

În cuvântul de deschidere, Ludovic Orban, Preşedintele Camerei Deputaţilor, şi-a manifestat interesul pentru valorificarea şi dezvoltarea eficientă a patrimoniului UNESCO din România.

„Astăzi suntem prezenţi în listele patrimoniului universal cu 8 obiective şi ansambluri cultural-istorice şi naturale şi cu 7 tradiţii înscrise în lista patrimoniului intangibil. (…) Material sau non-material, patrimoniul românesc este o realitate vie, care conectează prezentul cu valorile venite din trecut. Voi urmări cu mare interes dezbaterile din anul acesta şi sper ca ele să conducă la soluţii mai bune şi mai eficiente atât pentru valorificarea patrimoniului, cât şi pentru dezvoltarea altor obiective ale Organizaţiei, pentru educaţie, cultură şi ştiinţă în România”, a spus Ludovic Orban.

Delegatul permanent al României pe lângă UNESCO, Simona-Mirela Miculescu, a vorbit despre factorii definitorii în procesul de conservare al patrimoniului.

O conservare de succes, cu perspectivă durabilă începe prin măsurile întreprinse în teren de autorităţile şi comunităţile ţării care deţine un bun sau element de patrimoniu susceptibil de a face obiectul unei propuneri de înaintat la UNESCO.

În luna decembrie Patriarhia va organiza un simpozion consacrat monumentelor bisericeşti din Patrimoniul UNESCO. România a aderat la UNESCO în anul 1956.

Foto credit: Simona-Mirela Miculescu/Twitter

Articol preluat de la site-ul basilica.ro

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră