Pandemia în România: Se va repeta anul școlar?

23 Mar 2020 | scris de A.A.
Pandemia în România: Se va repeta anul școlar?

În plină pandemie de coronavirus și în România au început să se ia în considerare mai multe scenarii care ar putea afecta desfășurarea activităților viitoare. Un aspect extrem de important și discutat, mai ales în contextul în care nu se poate aproxima o perioadă maximă de reluare a vieții normale, este buna desfășurare a anului școlar 2019-2020.

Declaraţia a fost făcută la RFI de vicepremierul Raluca Turcan care spune că a cerut o analiză ministerului de resort.

Raluca Turcan a solicitat Ministerului Educaţiei o analiză privind evoluţia cursurilor online, în contextul coronavirusului.

„Am solicitat o analiză din partea Ministerului Educaţiei, tocmai pentru a vedea cum se desfăşoară educaţia online şi în baza programelor speciale create în parteneriat cu TVR pe educaţia copiilor. Plecăm de la principiul că nici o evaluare nu poate să fie în afara materiei predate.

Dacă efectele predării online vom vedea că ating toate segmentele sociale, pentru că evident, România are şi segmente extrem de vulnerabile, unde accesul la Internet este îngrădit, unde inclusiv accesul la televiziune este deficitar, vom vedea în funcţie de aceste evaluări cum vom proceda cu anul şcolar", a spus Turcan.

Vicepremierul precizează că există trei scenarii în privinţa anului şcolar: „Sunt trei etape posibile, cel puţin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul şcolar să continue şi evaluările să fie aşa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea şcolilor peste perioada anunţată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea, e foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi soluţia".

Raluca Turcan spune că „toate scenariile sunt posibile, nu există o ţară în care să nu fie luate în considerare toate scenariile".

În pofida declarațiilor Ralucăi Turca, ministrul educației vine cu o serie de afirmații:

”La acest moment, Ministerul Educației evaluează situația la care ne aflăm. Și în funcție de prelungirea stării de urgență Ministerul Educației va veni public cu precizări săptămâna aceasta referitor la ce scenariu am putea adopta în funcție de timpul în care vom relua cursurile”, a spus Monica Anisie pentru Hotnews.

Ministrul Educației a declarat că în privința scenariului pe care îl va adopta ministerul vor exista consultări cu toate părțile implicate, dar că nu există ”sub nicio formă scenariul în care se îngheață anul școlar”.

”Ceea ce vreau să spun public este că Ministerul Educației, împreună cu partenerii sociali, sindicate, asociațiile de părinți, asociațiile de elevi și asociațiile de studenți, va realiza consultări și nu va lua nicio decizie fără aceste consultări. Trebuie să precizez faptul că nu există sub nicio formă scenariul în care se îngheață anul școlar”, a spus Anisie.

Întrebată despre declarațiile vicepremierului Raluca Turcan, Monica Anisie a spus: ”Probabil că doamna vicepremier a consultat și alte scenarii din statele din jurul nostru, însă la momentul acesta Ministerul Educației nu ia în calcul un astfel de scenariu”.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră