Obrazul gros de tehnocrat cu cheltuială se ţine: 23.000 de euro zborul lui Dacian Cioloş în Germania. Domnul Biriş ştie?

07 Ian 2016 | scris de Mara Răducanu
Obrazul gros de tehnocrat cu cheltuială se ţine: 23.000 de euro zborul lui Dacian Cioloş în Germania. Domnul Biriş ştie?

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că din delegația care îl va însoți pe premier vor face parte ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, și șeful Cancelariei primului-ministru Dragoș Tudorache. "Va fi o întâlnire de lucru, un prânz de lucru cu cancelarul Angela Merkel. Vom avea o întâlnire cu comunitatea românească și cu Forumul româno-german care are reprezentanți la Berlin. Scopul este întărirea relațiilor bilaterale și de stabilire, clarificare a obiectivelor comune pe agenda europeană, sunt subiecte care au fost în discuție în această lună și la Consiliul European, legate de migrație, politică externă", a precizat Dan Suciu.

Mentalitate tehnocratică: Gabriel Biriş vrea să facă lumină: dai şi dacă nu iei! 

Într-un interviu publicat pe republica.ro, Gabriel Biriș, nou secretar de stat la ministerul Finanțelor, inutil să se mai precizeze, dar trebuie menționat pentru plăcerea scrisului: un tehnocrat, găsește un prilej extrem de potrivit pentru a lansa la început de an, gânduri "bune" celor trei milioane de "fantome" din sistemul fiscal, pe care domnia sa ține să le scoată neapărat la lumină.  Domnul Gabriel Biriș spune că în 2016 potrivit Codului Fiscal persoanele fără venituri, cu anumite excepții, vor trebui să depună declarații fiscale. Astfel, pentru a dobândi calitatea de asigurat în sistemul de sănătate, persoanele în cauză urmează să plătească asigurări sociale de sănătate - 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei.  Excepţie de la această regulă fac, printre alţii, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap.

Prevederea exista și în Codul Fiscal din 2015, cu o minimă diferență lexicală, dar majoră ca impact, de la opțiune la obligativitate.
Codul Fiscal din 2015 menționa că dintre persoanele fără venituri plătesc CASS doar persoanele care DORESC să beneficieze de calitatea de asigurat medical în sistemul public de sănătate, pe când cel din 2016 introduce obligativitatea acestei plăți. "Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de fantome. Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este (depunerea declarației fiscale de către persoanele fără venituri – n.n.) una din metodele de a-i scoate la lumină", a explicat pentru republica.ro, Gabriel Biriș.

"Cum poți să zici am trăit fără nici un venit timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate", a mai declarat Biriş în interviul citat.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră