Ministrul de Interne atribuie poliţiştilor români meritul de a-l fi prins pe Ghiţă

18 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Ministrul de Interne atribuie poliţiştilor români meritul de a-l fi prins pe Ghiţă

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, marţi, că informaţiile despre Sebastian Ghiţă au fost furnizate de partea română. Pe de altă parte, Poliția de Frontieră Română  a anunţat tot marţi că va efectua verificări pentru a stabili modul în care fostul deputat Sebastian Ghiță a părăsit teritoriul României.

"Informaţiile au fost furnizate de partea română. Menţionez că aceste date au fost puse la dispoziţia Poliţiei din Serbia pe 13 aprilie dimineaţa. Prin aceste date am solicitat şi sprijin în vederea localizării. Pe parcursul zilei a existat în continuare un schimb de date şi informaţii care s-a finalizat la ora 23.50 prin depistarea pe o stradă din Belgrad a doi bărbaţi, unul cu acte româneşti, celălalt prezentându-se ca fiind cetăţean sloven. În urma acestei opriri pentru legitimare au fost duşi la secţia de poliţie din Belgrad şi imediat poliţia a demarat procedura pentru identificarea celor doi. Din verificări a reieşit că documentul de ientitate este fals, în sensul că aparţinea unui document expirat deşi cel prezentat era în termen de valabilitate", a declarat Carmen Dan la Digi 24.

Ministrul de Interne a precizat că Sebastian Ghiţă nu a trecut prin ţările cărora li s-a mulţumit în comunicatul care a anunţat capturarea fostului deputat.

 "Poliţia Română a mulţumit autorităţilor din 11 state pentru aplicarea legii. Faptul că Poliţia Română a transmis mulţumiri nu înseamnă că a făcut public traseul inculpatului. Aceste date nu pot fi făcute publice", a precizat ministrul.

"Ceea ce s-a concretizat într-un comunicat este, de fapt, rezultatul unei munci susţinute depuse de politiştii români. A fost necesar un interval de mai bine de 5 ore şi Poliţia Română şi-a asumat şi a certificat identitatea urmăritului. Interpol Belgrad a transmis un mesaj către Interpol Bucureşti că persoana respectivă a fost arestată şi a mai transmis că îşi cere scuze pentru întârzierea în comunicare pe motiv că sistemul lor a avut probleme tehnice. Imediat, politiştii români au informat instanţele de judecată şi Ministerul Justiţiei", a explicat Carmen Dan.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al IGPF, Alexandra Popescu, a declarat marţi pentru Agerpres că ''Poliția de Frontieră Română va efectua verificări specifice pentru a stabili modalitatea prin care Sebastian Ghiță a părăsit teritoriul României în funcție de rezultatul anchetei desfășurate de autoritățile abilitate și de datele de interes ce vor rezulta în urma instrumentării dosarului penal. La finalizarea verificărilor se vor lua măsurile prevăzute de lege''. 

Tot marţi, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiță este pregătită, însă sunt așteptate deciziile instanțelor de judecată.

"Așteptăm de la instanțele de judecată încheierile de verificare a temeiniciei legalității declanșării procedurii de extrădare. (...) Ministerul Justiție are deja pregătită acea procedură, cerere, așteptăm încheierile de la instanțele de judecată și imediat, imediat, în minutul următor dăm drumul la procedură. Până atunci prevederile legale ne obligă să rămânem în așteptare", a explicat Tudorel Toader.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră