Iohannis cere explicaţii ministrului de Interne după violenţele din Piaţa Victoriei: Este foarte grav şi inadmisibil

02 Feb 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Iohannis cere explicaţii ministrului de Interne după violenţele din Piaţa Victoriei: Este foarte grav şi inadmisibil

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut joi ministrului de Interne, Carmen Dan, lămuriri urgente şi clare despre cum a fost posibil ca un grup de manifestanţi violenţi să se amestece cu cei paşnici miercuri seară, la mitingul din Piaţa Victoriei.

Şeful statului a spus că este profund nemulţumit de felul cum Ministerul de Interne a gestionat situaţia din piaţă şi felul cum au intervenit jandarmii, mai ales, spune el,  că toate structurile de forţă au avut informaţiile necesare.

"În loc să-i izoleze unde s-au adunat, şi se ştia unde se adună, i-a lăsat să se amestece cu manifestanţii paşnici, punând în pericol sănătatea şi viaţa celor s-au dus să demonstreze paşnic", a spus Iohannis. El a adăugat că ministrul Carmen Dan a spus la o televiziune că nu ştia nimic despre grupările violente, ceea ce, în opinia preşedintelui, "e foarte grav". "Dacă nu a ştiut e inadmisibil. Asta arată că nu conduce ministerul, ci doar stă în minister", a mai spus Iohannis 

Întrebat de ce în calitate de preşedinte nu a intervenit să facă apel la calm, Iohannis a spus că acest lucru trebuia să facă Guvernul, dar, în opinia sa, Guvernul şi Ministerul de Interne şi-au ratat misiunea.

Preşedintele a evitat să speculeze cine ar fi în spatele deturnării protestelor. "Există voci care spun că au fost unii care au incitat şi au contribuit la organizare. Nu am dovezi certe încă şi cred că dovezile treubie aduse de MAI şi abia aştept să-şi facă datoria", a spus Iohannis.

El i.a sfătuit pe reprezentanţii PSD să nu recurgă la contramanifestaţii, aşa cum se vehiculează. "Ar fi o mare greşeală şi ar duce la violenţe care cu greu ar mai putea fi calmate. Soluţia la această criză e abrogarea OUG şi atunci discuţia se poate calma", a susţinut Iohannis.

Şeful statului a mai anunţat că astăzi a trimis la CCR sesizarea privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi sistemul de justiţie şi Parlament pe de altă parte, după adoptarea OUG 13/2017 privind modificarea Codurilor Penale. În opinia sa, liderul PSD, Liviu Dragnea, este responsabil de emiterea ordonanţei.

"Acelaşi Dragnea cu <din scoarţă-n scoarţă>? E responsabil. Ne-a spus tuturor că el conduce partidul cu mână de fier. Chiar, daca bine reţin, s-a institutit la PSD un comitet de coordonarea a Guvernului", a sus'inut Iohannis.

Cum se vehiculează o eventuală reorganizare a DNA şi a DIICOT, Iohannis le-a transmis guvernanţilor să lase DNA în pace. "Eu vă spun un lucru foarte clar și mai ales guvernanților: Jos mâinile de pe DNA!", a spus şeful statului.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră