Iohannis a decis: Nu o voi revoca pe şefa DNA

16 Apr 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Iohannis a decis: Nu o voi revoca pe şefa DNA

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi seară că nu o revocă din funcţie pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, aşa cum a propus luna trecută ministrul Justiţiei. Tudorel Toader anunţă că va sesiza Curtea Constituţională.

Şeful statului a ţinut să subliniezre că avizul CSM  privind revocarea lui Kovesi a fost negativ şi nu poate fi tratat ca un simplu aviz facultativ. În opinia sa, chiar dacă acest aviz nu obligă, el nu poate fi ignorat

Iohannis a susţinut, totodată, că în analiza acţiunilor lui Kovesi, două autorități - Ministerul Justiției și CSM - au ajuns  la concluzii diametral opuse. Mai mult, el susţine că analiza ministrului Justiţiei poate fi subiectivă.

"Analizand motivele invocate de ministrul Justiției, am constatat că autorul raportului consideră că e o "luare de poziţie" față de dezbaterile publice, ceea ce induce percepția ca evaluarea poate fi subiectivă (...) Unele motive utilizează date și informații care fie nu sunt pertinente fie exced perioada evaluată", a spus şeful statului, adăugând că hotărâri ale CSM, ale CCR au fost interpretate de ministrul Justiţiei într-un sens cel puțin diferit față de conținutul lor

În aceste condiţii, Iohannis a spus că nu o revocă din funcţie pe şefa DNA. "Motivele de revocare prezentate de ministru nu au fost de natură să mă convingă. În mare parte ele nici nu corespund prevederilor legale. Nu voi da curs propunerii ministrului Justiției de revocare a doamnei Kovesi din funcţia de procuror sef al DNA", a anunţat şeful statului.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reacţionat imediat şi a anunţat că va sesiza CCR. "În condițiile în care Președintele României nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul șef al DNA; În condițiile în care argumentele care au stat la baza declanșării procedurii de revocare au devenit mai actuale și mai consistente, Văzând legislația aplicabilă în acest domeniu; Valorificând jurisprudența instanței de contencios constituțional, Vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul Președintelui de revocare din funcție a procurorului șef al DNA !", scrie ministrul Justiţiei pe Facebook.

Întrebat luni, după şedinţa CExN al PSD, dacă s-a stabilit ce va face Guvernul după anunţul preşedintelui în cazul lui Kovesi, Liviu Dragnea a spus că premierul Dăncilă că îl susţine în totalitate pe ministrul Toader, ca şi partidul.

"În funcţie de ceea ce va anunţa preşedintele, dacă ministrul Toader intenţionează să întreprindă vreun demers, doamna prim-ministru îl va susţine şi noi vom acorda sprijinul politic", a spus liderul PSD, conform agerpres.ro.

El a adăugat că apreciază "sfatul" dat de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, privind sesizarea CCR dacă preşedintele va refuza revocarea lui Kovesi, adăugând însă că premierul Dăncilă "nu are nevoie să-i spună nimeni să-şi asume responsabilităţile".

"Am ascultat cu foarte mare atenţie sfatul domnului Călin Popescu-Tăriceanu - şi eu, şi doamna prim-ministru. Doamna prim-ministru nu are nevoie să-i spună nimeni să-şi asume responsabilităţile, este un om care îşi asumă responsabilităţi indiferent de ce poziţie ocupă", a adăugat liderul PSD.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră