Ministrul Justiţiei: Șefa DNA și procurorul general al României rămân în funcție

29 Mar 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Ministrul Justiţiei: Șefa DNA și procurorul general al României rămân în funcție

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat miercuri rezultatul evaluării asupra activităţiii procurorului general, Augustin Lazăr, şi a şefei DNA, Laura Codruta Kovesi, evaluare declanşată după ce Curtea Constituţională  a decis că DNA şi-a încălcat atribuţiile constituţionale prin anchetarea unor presupuse ilegalităţi în procesul de adoptare a OUG 13/2017 privind modificarea Codurilor penale.

"Am întocmit un raport de evaluarea care are 19 pagini și o concluzie. Această evaluare a survenit în contextul în care Guvernul a adoptat OUG 13/2017, iar pe de altă parte DNA a procedat la anchetarea circumstanțelor legalității modului în care a fost adoptată respectiva OUG. În urma anchetei, președintele Senatului a sesizat CCR cu existența unui conflict juridic de natură constituțională între DNA și guvern.

Au apărut discuții despre competența Ministerului Justiției cu privire la o astfel de evaluare. Dacă nu eram sigur, nu o făceam. Putem discuta foarte mult despre ce înseamnă raportul dintre ministrul Justiției și procurori. Am solicitat informări de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte și DNA și am primit informări complete. M-am văzut cu cei doi șefi ai Parchetelor. Fiecare dintre cei doi au venit în mai puțin de 10-15 minute de când i-am chemat. Sosirea ambasadorului SUA a fost o pură coincidență.”, a declarat Tudorel Toader.

Tudorel Toader a lansat acuzații extrem de grave la adresa șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. După ce aceasta a spus că a deschis un dosar penal in rem după adoptarea OUG 13 pentru anumite fapte de corupție, ministrul Justiției spune că așa ceva nu se poate face, fiind un derapaj din partea DNA.

”S-au constatat derapaje instituționale, acțiuni exagerate ale DNA. Derapaje care au produs reacții negative în media și la nivelul opiniei publice. DNA nu poate funcționa decât în acord cu rigorile statului de drept. Derapajele instituționale nu pot fi invocate prin combaterea corupției. Nu îți este permis de Constituție să încalci, pentru o valoare, o altă valoare în aceeași măsură protejată. În numele unui obiectiv generos nu poți încălca alte valori.”, a spus Tudorel Toader.

Tudorel Toader a anunțat că șefa DNA și procurorul general al României rămân în funcție.

”Am apreciat că nu e oportună declanșarea mecanismului instuțional de revocare a procurorului general și a procurorului șef al DNA.”, a anunțat Tudorel Toader.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră