Fostul căprar de la Phoenix expune la Palatul Parlamentului

07 Mar 2017 | scris de Alex Revenco
Fostul căprar de la Phoenix expune la Palatul Parlamentului Galerie foto (2)

Vernisajul expoziţiei “Mitologii personale” a remarcabilului artist vizual Valeriu Sepi se va desfăşura pe 9 martie, ora 18.00, la Sala Constantin Brâncuşi din Palatul Parlamentului.

Evenimentul va include un recital extraordinar Ilie Stepan & Horea Crişovan. Expoziţia, deschisă între 9 şi 30 martie, cuprinde lucrări ale artistului realizate în ultimii cinci ani în Brazilia (Resurecţia), Singapore (Geneza) iar în România seria Tauromahiei şi a personajelor din mitologia autohtonă.

Din pressalert aflăm că Valeriu Sepi şi-a petrecut copilăria la Valcani, o localitate bănăţeană de lângă graniţa cu Iugoslavia. Numele său era cunoscut de-a lungul ţării încă de atunci, datorită unchiului Graţian Sepi (II), fotbalist în legendara echipă Ripensia Timişoara şi căpitan al „naţionalei” de fotbal. Valeriu însuşi a fost polisportiv, pasionat de atletism, canotaj şi box. După ce a absolvit Politehnica din Reşiţa, şi-a îndreptat atenţia înspre arta plastică la Timişoara, unde i-a avut profesori şi mentori pe Leon Vreme, Peter Jecza sau Deliu Petroiu.

 În 1968 se alătură grupului Phoenix concepând afişe pentru albumele formaţiei şi cântând la percuţie pe instrumente construite de el: capre sau tobe din piele de viţel. De aici s-a ales cu supranumele de „căprarul de la Phoenix”. În domeniul artelor vizuale, Valeriu Sepi a abordat cu succes pictura, desenul, sculptura sau designul. De aproape 25 de ani locuieşte la Singapore şi vizitează întreaga lume, dar se întoarce la Timişoara şi în Banat adesea, considerând că nu a plecat vreodată de aici, cu adevărat.

Personalitatea şi talentul său i-au adus notorietate nu doar în Europa, ci şi în Asia, America de Sud sau Australia, lucrările sale aflându-se în muzee, galerii, colecţii particulare sau localuri din România, Germania, Singapore, Brazilia, Australia, Indonezia, Malaezia, Thailanda și Nepal. Ca profesor de desen, şi-a învăţat studenţii să privească şi să simtă lumea din jur, să observe detalii pe care numai un artist le percepe.

„Demersul lui Valeriu Sepi trasează o relație între mitologie, hermeneutică, estetică și experiență personală astfel că lucrările sale se prezintă ca o colaborare fericită între o cunoaştere de factură ştiinţifică şi cea artistică, pentru că într-un singur plan găsim şi ceea ce numim cunoaştere în sensul adevărat al cuvântului şi ceea ce înseamnă acţiune determinată de desen ca dinamică, mișcare și vibrație” (Nicoleta Papp, scriitor).

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră