Episcopul retras al Hușilor, Cornel Onilă, reținut pentru viol și abuz sexual asupra unui minor

21 Mai 2020 | scris de A.V.
Episcopul retras al Hușilor, Cornel Onilă, reținut pentru viol și abuz sexual asupra unui minor

Cornel Onilă, episcop retras al Hușilor în canon la Văratec, după implicarea sa într-un scandal sexual în care procurorii îi rezervaseră doar postura de victimă șantajată, a fost reținut de procurorii ieșeni pentru viol și abuz sexual asupra unui elev minor de la seminarul ortodox „Ioan Gură de Aur”, din orașul vasluian unde era profesor, scriu jurnaliștii de la Să fie lumină.

În același dosar, alături de Onilă a fost emis mandat și pentru fostul arhimandrit al Catedralei Episcopale din Huși, Sebastian Jitaru, caterisit (destituit din rândurile clerului) și aflat acum în pușcărie, după ce l-a șantajat pe superiorul său ierarhic cu filmări ale abuzurilor sexuale pentru a obține funcția de episcop vicar de Huși și un loc pe viață în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române alături de Onilă.

Jitaru este el însuși acuzat de mai multe fapte de viol și abuz sexual asupra unor elevi minori de la seminar.

La vremea instrumentării dosarului lui Jitaru, lui Onilă i s-a menținut doar postura de victimă șantajată, fără ca procurorii DNA Iași să-și pună întrebări în cheie penală despre faptele cu care era șantajat.

Deși s-a retras din prima linie a ierarhiei bisericești, Onilă și-a păstrat statutul și demnitatea, măicuțele de la mănăstirea Văratec (județul Neamț) fiind obligate să i se adreseze, conform demnității arhierești, cu „preasfințite”.

Printr-o decizie a Sfântului Sinod, care l-a judecat în 2017, a fost trimis să-şi ispăşească păcatele într-o casă de oaspeţi a Mănăstirii Văratec. Pe lângă salariul aferent funcţiei de episcop (retras), beneficiază de aghiotant, şofer, fiind îngrijit şi hrănit de măicuţele de la mănăstire.

La scurt timp de la „condamnarea” sa, a fost văzut în vacanță în Alsacia, la mai multe restaurante din zonă, în ținută de mirean.

UPDATE

Sebastian Jitaru, unul dintre cei trei preoţi condamnaţi pentru şantaj în dosarul în care a fost implicat fostul episcop de Huşi Corneliu Onilă  a fost adus şi el la audieri. Anchetatorii vor să afle informaţii în dosarul în care Onilă a fost azi reţinut pentru act sexual cu un minor. 
 
Potrivit apărătorului său, Jitaru este suspect în dosar. 
 
"Clientul pe care eu îl asist şi îl reprezint, domnul Jitaru şi-a rezervat dreptul la tăcere. Are calitatea de suspect momentan", Carmen Codreanu, avocatul lui Jitaru.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră