A obţinut aprobarea să fie eutanasiată. Avea doar 17 ani şi suferea de depresie severă, în urma unui viol în copilărie

05 Iun 2019 | scris de Marina Constantinoiu
A obţinut aprobarea să fie eutanasiată. Avea doar 17 ani şi suferea de depresie severă, în urma unui viol în copilărie Galerie foto (2)

"Respir, dar nu mai trăiesc. După ani de luptă, sunt epuizată. La un moment dat am încetat să mai beau şi să mai mănânc. Şi, după numeroase discuţii şi evaluări, s-a luat decizia să fiu lăsată să plec Dincolo, pentru că suferinţa mea este insuportabilă". Sunt cuvintele unei adolescente de 17 ani. Care a decis să fie eutanasiată.

Povestea ei face acum înconjurul lumii.

Este vorba despre Noa Pothoven, o adolescentă din Olanda, care suferea de o depresie severă după ce a fost violată în copilărie de doi bărbați, şi care a fost eutanasiată în locuința părinților ei.

Noa Pothoven a obținut aprobarea pentru sinucidere asistată, un drept prevăzut de legislația olandeză. În această țară, un pacient poate recurge la sinucidere asistată dacă ”îndură suferințe insuportabile”, relatează euronews.com.

Săptămâna trecută, Noa a postat un ultim mesaj pe o rețea de socializare în care anunța că va muri în următoarele 10 zile. Înainte de a recurge la gestul final, adolescenta care suferea de depresie, anorexie și sindrom post-traumatic, și-a scris biografia.

În carte, ea a povestit că a fost agresată prima dată la vârsta de 11 ani, apoi, la 14 ani, a fost violată de doi bărbați. A ascuns totul de părinți, pentru că i-a fost prea rușine să vorbească despre asta.

În utimul mesaj postat pe Instagram a spus că suferința ei era de ”nesuportat” și nu mai mânca deloc.

”În acest caz iubirea înseamnă să mă lăsați să mor”, a mai scris Noa în ultimul mesaj de pe Instagram. "Corpul meu se simte în continuare murdar", scria Noa, potrivit 7sur7.be.

Noa şi-a petrecut ultimele ore din viaţă luându-şi adio de la prieteni şi de la familie. Le-a cerut tuturor să nu încerce să o convingă să renunţe, să nu îi spună că aceasta nu este soluţia cea bună. "Este decizia mea şi este definitivă", a scris Noa.

În 2017, 6.585 de oameni au fost eutanasiați în Olanda, potrivit rapoartelor oficiale. Cei mai mulți sufereau de cancer.

În Olanda, copiii pot să ceară să fie eutanasiaţi de la vârsta de 12 ani. O rudă trebui să îşi dea acordul şi un medic trebuie să evalueze situaţia, dacă durerea copilului în suferinţă este cu adevărat insuportabilă.

La 17 ani, copiii nu mai au nevoie de consimţământul părinţilor pentru a prezenta o solicitare de eutanasiere. Noa Pothoven a împlinit 17 ani în decembrie 2018, scrie 7sur7.be.

Lisette, mama fetei, mărturiseşte că i-a fost îngrozitor de greu să îşi lase fata să ia această decizie, că ar fi vrut să mai încerce să aleagă calea continuării vieţii. Tatăl adolescentei, Frans, a spus presei că Noa a trecut printr-un tratament cu electroşocuri, dar acesta nu a dat rezultate.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră