Elan Schwartzenberg rupe tăcerea şi face dezvăluiri incendiare

24 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Elan Schwartzenberg rupe tăcerea şi face dezvăluiri incendiare

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg, fostul soţ al Mihaelei Rădulescu, a vorbit pentru prima oară după şase ani, într-un  interviu acordat în exclusivitate pentru B1 TV în Israel, despre acuzațiile care i se aduc, inclusiv că l-ar fi ucis pe Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar.

Omul de afaceri i-a acuzat pe Cozmin Gușă și Marcel Păcuraru că i-au furat postul de televiziune Realitatea TV, dar a vorbit și despre legăturile lui Sebastian Ghiță cu generalul Florian Coldea.

”Eu nu sunt mogul, nu mă identific cu această titulatură. Eu am luat Realitatea TV, dar m-am trezit deposedat de ea și acuzat că nu am achiziționat niciodată stația, că procedura de insolvența nu a fost corectă, de spălare, de bani evaziune fiscală", a spus omul de afaceri pe numele căruia există un mandat de arestare internaţional. 

Sebastian Ghiță i-a spus că are susținerea totală a lui Florian Coldea

Întrebat de ce nu mai e proprietarul Realitatea TV, acesta a răspuns: ”după un an de investiții de milioane, Rovigo Deleanu, lichidatorul, m-a invitat și mi-a spus că are asupra sa presiuni colosale din partea SRI și dacă eu nu le rezolv urgent, atunci va face lucruri regretabile. Nu am înțeles pe moment, dar la câteva săptămâni, la o ședință a creditorilor, deși controlasem până atunci masa credală, m-am trezit că s-a dus în favoarea lui Gușă și Păcuraru, două persoane cu care aveam atunci un contract minimal. De altfel, înțeleg că ulterior Cozmin Gușă și Marcel Păcuraru, împreună cu un avocat, mi-au și falsificat semnătura pe un act pentru a rezolva această preluare ostilă”.

El a susţinut că Sebastian Ghiță i-a spus că are susținerea totală a fostului prim adjunct din SRI, Florian Coldea. Ulterior, și-a dat seama că Ghiță a spus adevărul și chiar e susținut de Coldea."Ghiță s-a referit la această susținere. Am văzut de multe ori această mână nevăzută care-i oferea susținerea", a spus omul de afaceri.

Elan Schwartzenberg a mai declarat că a fost anunțat de lichidator că se fac presiuni extrem de mari din partea SRI.

”Cu domnul Ghiță nu am niciun fel de problemă, cum nu am nici cu Vîntu. Pe Sebi Ghiță îl văd că iese și are diverse acuzații la adresa mea. Țin minte că m-am întâlnit cu el în 2011, avea managementul stației, și mi-a spus că-mi cere scuze pentru ce o să facă, dar ”eu sunt captiv la SRI și la DNA”. Mi-a spus-o în față! ”Am intrat într-un joc foarte mare, câștig foarte mulți bani, dar sunt prizonier și dacă mă ajută Dumnezeu scap, dacă nu, ajung în pușcărie sau 3 metri sub pământ”, mi-a mai spus.

(...) Am fost în biroul unui prieten și acolo era Dorin Cocoș, care mi-a spus că nu mă sună pentru că sunt urmărit, dar a venit aici să-mi spună că e rău ce fac pentru că Realitatea TV e sub protecția lui Coldea și că personal a fost solicitat de Coldea să dea 500 000 de euro sponsorizare către Realitatea, ceea ce a și făcut.  (...) Ei au vrut cumva să mă avertizeze să nu îl deranjez pe Ghiță. Repet, nu am nicio reclamație la adresa lui, îl văd ca pe un puști care a intrat într-un joc prea mare pentru el și care, la un moment dat, a fost dominat total, controlat, șantajat de Coldea”, a mai spus afaceristul.

Realitatea TV a fost furată de Cozmin Gușă și Marcel Păcuraru

Schwartzenberg a mai spus că nu s-a întâlnit niciodată cu Coldea, dar a vorbit cu fostul şef al SRI, George Maior în 2012: ”Maior mi-a spus că dorința lui e ca acel post TV să le ofere susținere în interese naționale. Asta se întâmpla în 2012. Eram deja cu Realitatea mutată și în control”.

”Realitatea a fost furată de Cozmin Gușă și Marcel Păcuraru, prin falsificarea semnăturii mele și cu susținerea unora din sistem”, a mai declarat omul de afaceri. Întrebat ce ar fi trebuit să facă pentru a nu pierde Realitatea, acesta a răspuns: ”Trebuia să mă duc la generalul Coldea să-i pup inelul sau ghiulul, dacă avea așa ceva, și să-i jur credință, habar n-am..."

În replică, Cozmin Gușă a declarat că, în primul rând, Elan Schwartzenberg nici măcar nu a cumpărat Realitatea TV de la Sorin Ovidiu Vîntu și asta pentru că, la acel moment, Vîntu deja își cesionase acțiunile lui Liviu Luca, printr-un off-shore. Mai mult, tranzacția oricum era condiționată de plata de către Schwartzenberg a unor sume uriașe de bani, condiție care nu a fost respectată. Practic, a spus Gușă, Schwartzenberg i-a vândut lui și lui Marcel Păcuraru ceva ce nici măcar nu avea. 

Nu a fugit din ţară, a plecat în vacanţă

Totodată, Elan Schwartzenberg a povestit cum anume a plecat din România.  "Nu am fugit deloc din România. E încă unul din basmele inoculate de DNA și preluate de distinșii din media. În 2012 nu era niciun dosar, nicio poveste, nicio culpă. Am plecat în vacantă cu fiul meu minor în iunie-iulie. Am plecat din România cu un avion privat de la Tiriac Air, de la București la Nisa. Mi-am făcut vacanța cu fiul meu. Înainte să plec, cineva din SRI, din cercul extrem de apropiat al lui Coldea, nu Vasile Cămărăscu, a venit și mi-a spus ”v-au luat televiziunea ostil, fraudulos, le e teamă de ce o să faceți, vor încerca să vă facă înscenări în multiple dosare și cu o țară nu te poți lupta din interiorul ei”. Mi-a spus ”pleacă puțin din țară, că te vor ține în beciuri, să nu poți face nimic și să nu fii credibil”, a susţinut Schwartzenberg.

El a spus că doi avocați au făcut două cereri în numele lui, prin care transmitea DNA-ului că nu este în țară, dar dorește să afle când anume se va putea prezenta la sediul instituției pentru a răspunde întrebărilor. ”Cei de la DNA n-au răspuns nici până azi. În mintea lor îngustă cred că pot face orice. Au fost lăsați de politicieni să facă orice abuz le trece prin cap”, a afirmat omul de afaceri.

Scrisoarea către Kovesi

Schwartzenberg a mai spus că, după ce a ajuns la Israel, a încercat în mai multe rânduri să transmită procurorilor DNA că este dispus să vină să le răspundă întrebărilor și că vrea doar să știe când anume poate fi primit la sediul instituției. 

”În 2013, un avocat din Israel i-a trimis o scrisoare şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, prin care a anunțat-o că vreau să răspund întrebărilor și să opresc această campanie de denigrare. A scris o cerere standard, în care a anunțat că eu vreau să vin la DNA, să mă cheme și eu răspund. Kovesi, în stilul propriu, a răspuns peste o lună, în română, în trei rânduri. A răspuns brutal, fără obiect, că-mi refuză audiența și dacă va fi nevoie ne va comunca prin comisie rogatorie.  La câteva săptămâni de la scrisoare, cei de la DNA cu mascații au spart ușile a 20 de apartamente din București, unde locuiau apropiați de-ai mei, iubita, fratele, oameni cu copii mici. Niciunul nu avea nicio tangență cu Realitatea TV. Acesta este apanajul teroriștilor sau a cartelurilor de droguri. Numai în Columbia și Mexic se mai întâmplă așa ceva”, a acuzat omul de afaceri.

El a povestit și cum s-a ales cu mandatul internațional de arestare. ”Legea spune că dacă vrei să citezi pe cineva, îi dai o citație, nu vine, emiți mandat. Mie mi-au emis direct mandat în 2016, că nu au știut unde să mă citeze. M-au trimis apoi în judecată și în faimosul dosar văd zece hârtii în care era scrisă adresa mea. Deci puteau să mă citeze simplu, conform legii. Eu nu știu pe unde m-au citat, doar am văzut în presă că există un mandat de arestare", a spus Schwartzenberg.

Mazăre se află acum pe proprietatea sa din Madagascar

De asemenea, afaceristul a negat acuzația DNA potrivit căreia l-ar fi ajutat pe Abraham Morgenstern să-i dea mită lui Radu Mazăre, la vremea aceea primar al Constanței.

”Eu fac afaceri cu frații Mazăre de la Revoluție. La un moment dat, au fost prin Brazilia, Madagascar și alte locuri și mi-au făcut propuneri de investiții. Pe două le-am acceptat. Am finanțat 30 de hectare de plajă în Brazilia, proprietatea mea, și am acceptat achiziția și construcția resortului din Madagascar. Ei au un mic procent în ambele pentru că le-au identificat și se ocupă de managementul proprietăților. 

Avi Morgenstern a lucrat în mai multe firme israeliene. Avea probleme cu limba română și de timiditate și voia să-și securizeze viitorul în care ar fi fost, la un moment dat, concediat din aceste firme de infrastructură. El a vrut să-și facă o firmă cu mine. Eu i-am găsit carieră de piatră în Serbia, carieră de piatră în România, i-am dat un teren în Pipera și i-am făcut consultanță în Kazahstan. 175 000 de euro am trimis fraților Mazăre în diverse tranșe, care nu aveau nicio legătură cu Avi Morgenstern. Eu în 2011 am primit poate peste un milion de euro de la Avi pentru diverse servicii prestate. Fraților Mazăre le-am dat banii în cu totul alte condiții, sume și termeni, pentru finanțarea resortului din Madagascar”, a declarat Elan Schwartzenberg. 

El a mai spus că procurorii DNA i-au promis că-l scapă de probleme dacă face denunțuri împotriva lui Morgenstern, dar mai ales împotriva lui Mazăre. Schwartzenberg a susţinut că Mazăre se află acum pe proprietatea lui din Madagascar și-i înțelege decizia de a pleca din România.

L-a ucis sau nu pe Codruţ Marta?

Elan Schwartzenberg a vorbit şi despre Codruț Marta, fostul şef de cabinet al preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, și acuzația că l-ar fi ucis pe acesta, fiind ultima persoană care l-ar fi văzut în viaţă. Întrebat dacă și de ce l-a ucis pe Codruț Marta, omul de afaceri a răspuns: ”E în categoria minciunilor care, tot repetate, primesc greutate de adevăr. Eu sper și cred că e bine acolo unde e. Nu am avut niciun fel de diferend cu el. A fost și îmi este un prieten apropiat. Sunt convins că e în viață.Nu am avut niciodată divergențe. Nu am avut niciodată vreun motiv de ceartă". 

Cât despre fostul şef al ANAF, omul de afaceri a spus: "Cu Blejnar am avut o relație frumoasă, dar, ca în cazul lui Mazăre, nu au funcționat lucrurile când prietenia s-a suprapus cu funcția. De exemplu, i-am bătut la ușă de două ori, prima dată când i-am spus că echipamentele de la Realitatea sunt sub sechestru la ANAF, la Casa Presei. Tu, ca șef ANAF, cu datorii imense de la Realitatea, trebuie ori să le sigilezi la ANAF ori le muți în sediul în care funcționează societatea, adică la Willbroock. În niciun caz nu pot sta la RTV, la Sebi Ghiță. A ridicat din umeri și mi-a spus că-i pare rău că nu poate să mă ajute, că era și legal, dar ”există niște forțe deasupra mea, din sistem”. Eu nu știu la ce se referea. La Băsescu , SRI, DNA sau Sfântul Petru. L-am întrebat și ridica din umeri și se uita în sus", a povestit omul de afaceri.. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră