Ei sunt procurorii care au oprit polițiștii să pătrundaă în casa în care ar fi fost ucisă Alexandra

31 Iul 2019 | scris de Luju.ro
Ei sunt procurorii care au oprit polițiștii să pătrundaă în casa în care ar fi fost ucisă Alexandra

Lista rusinii din procuratura romana tocmai s-a imbogatit cu patru nume. Este vorba despre procurorii Cristian Ovidiu Popescu si Lucian Gabriel Trifu de la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal, Catalin Alexandru Zavoianu de la Parchetul Judecatoriei Rosiorii de Vede, precum si Liviu Vasilescu de la DIICOT Craiova.

Niciunul dintre acestia nu s-a gandit sa-i lase pe politisti sa intre in locuinta lui Gheorghe Dinca (presupusul criminal din Caracal), desi chiar de acolo apelase la 112 fata de 15 ani Alexandra Macesanu, acuzand ca Dinca o violase.

Cele patru nume au fost pronuntate de catre comisarul-sef Nicolae Alexe (foto), fost adjunct al sefului IPJ Olt, revocat din functie din cauza tragediei din Caracal.

Intr-o interventie telefonica avuta la Antena 3 marti, 30 iulie 2019, Alexe a declarat cum, in fata a 10-15 politisti, in biroul sefului IPJ Olt Cristian Voiculescu (intre timp destituit si el de catre fostul ministru de Interne Nicolae Moga), cei patru procurori au sustinut ca nu era nevoie ca fortele de ordine sa se duca peste Dinca, in conditiile in care nu era nimeni sigur ca el era criminalul sau ca victima intr-adevar se afla in casa lui.

Asta desi era vorba despre o infractiune flagranta, caz in care art. 159 alin. 3 din Codul de procedura penala este cat se poate de clar: „Perchezitia domiciliara nu poate fi inceputa inainte de ora 6,00 sau dupa ora 20,00, cu exceptia infractiunii flagrante sau cand perchezitia urmeaza sa se efectueze intr-un local deschis publicului la acea ora”.

Iar pentru ca abjectia sa fie dusa pana la capat, procurorii n-au fost de acord nici cand Nicolae Alexe s-a oferit sa sesizeze la 112 un caz de violenta domestica, apoi sa intervina fix in baza acestei sesizari, conform relatarii acestuia.

Redam cele mai importante declaratii facute de politist la Antena 3 (inclusiv despre felul in care a fost identificat suspectul de crima):

„Nicolae Alexe: Ne-am interesat la sediul Politiei despre stadiul cercetarilor, despre care am discutat cu procurorul Popescu Cristian (din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal) si procurorul Vasilescu (din cadrul DIICOT), care coordonau activitatile politistilor. Intre timp, am incercat sa iau legatura cu mai multe persoane din Caracal cu scopul de a ma informa despre un autoturism, posibil marca BMW, argintiu, identificat de doi colegi ca fiind posibil suspect.

Sub coordonarea procurorilor DIICOT, s-a convenit sa actionam in trei locatii din comuna Redea, aflata in imediata vecinatate a municipiului Caracal. In urma perchezitiilor efectuate, nu am reusit sa identificam probe care sa conduca la suspiciuni privind persoanele respective.

Am intrat cu mandat de perchezitie in toate locatiile respective la orele 19,58. Eu personal am fost la una dintre locatii impreuna cu domnii procurori.

Ulterior, am revenit la sediul municipiului Caracal in jurul orelor 22:30, unde ne-am reconstituit. Am continuat activitatea in postul de comanda, impreuna cu cei doi procurori si inca doi procurori din cadrul parchetului de pe langa Judecatoria Caracal – respectiv domnii Zavoianu si Trifu (nu stiu prenumele).

Ne-am pus de acord asupra actiunilor ce urmau sa fie desfasurate in continuare, avand in vedere ca pistele pe care le avusesem s-au dovedit a fi false.

In jurul orelor 23:30, domnul procuror Vasilescu mi-a aratat o fotografie pe telefonul mobil ce reprezenta un autoturism argintiu, suspect, insa ale carui caracteristici, vizavi de numarul de inmatriculare nu se vedeau.

Am continuat in mod direct verificarile si am solicitat sprijinul politistilor rutieri de pe raza unde fusese facute fotografia, iar ulterior am aflat prin surse proprii ca autoturismul s-ar afla intr-o parcare a unui market din municipiul Caracal (nu stiu daca am voie sa dau numele). Am trimis imediat pe cineva sa verifice, insa acel autoturism avea mici detalii care nu corespundeau.

In acel timp, alte echipe operative din teren au adus imagini cu un autoturism care se afla intr-o unitate de invatamant in ziua de dinainte. Ulterior, prin activitatile investigative, mergand pe un circuit logic al lucrurilor, am identificat o pozitie mai buna, in care se distingeau extrem de pixelat cateva caracteristici din numarul de inmatriculare.

Am informat dispeceratul nostru, impreuna cu care am incercat sa depistam numarul. Dupa foarte multe combinatii verificate, am reusit sa ajungem la un autoturism care a corespuns detaliilor pe care le aveam: argintiu, inmatriculat in Olt, proprietarul locuia in Caracal. Cred ca in jur de 01:30, cam asa.

Am solicitat furnizarea datelor vizavi de proprietarul autoturismului. Stim cu totii ca o masina poate fi condusa si de altcineva. Ni s-a scos o fotografie, o fisa, cu acest domn, Dinca Gheorghe si, vazand varsta inaintata, am rugat sa ni se ofere informatia daca are copii, baieti, astfel incat sa stim daca acesta a condus sau nu masina.

Am identificat si copiii acestuia, am furnizat din nou politistilor rutieri datele pe care le aveam si unul dintre acestia mi-a spus ca stie autoturismul si ca este condus de persoana in varsta.

M-am asigurat ca este condus efectiv de proprietar si in jurul orelor 2 (n.r. noaptea), avand aceasta certitudine, am solicitat domnilor procurori – chiar daca nu aveam un mandat de perchezitie (si oricum el n-ar fi fost valabil in intervalul de timp 20:00 – 6:00) – sa intram in baza infractiunii flagrante, sa descindem in forta, sa verificam locatia si sa vedem daca fata pe care noi o cautam se afla in locuinta. (...)

Catalina Porumbel: Unde va aflati cand le-ati cerut procurorilor sa intrati in forta la acest domiciliu?

Nicolae Alexe: Ne aflam in biroul comandantului de la Caracal, impreuna cu cei patru domni procurori, impreuna cu celalalt adjunct al sefului IPJ (colegul meu), impreuna cu seful Politiei Municipiului Caracal, seful Serviciului de investigatii criminale, seful Serviciului de criminalistica, seful Biroului Politiei Rutiere si multi alti politisti (cred ca eram 15 politisti acolo).

Catalina Porumbel: Cincisprezece politisti si patru procurori, printre care si domnul Cristian Popescu, domnul [Lucian Gabriel] Trifu, domnul [Catalin Alexandru] Zavoianu (n.r. si Liviu Vasilescu de la DIICOT Craiova). Ce au spus procurorii cand le-ati spus, de fata cu ceilalti colegi: 'Haideti sa intram in forta la aceasta adresa!'

Nicolae Alexe: Domnii procurori au spus ca nu suntem siguri ca persoana respectiva este autorul, ca nu stim sigur ca victima se afla in acea locatie, fapt pentru care au spus ca am mai facut mai devreme trei perchezitii, in care nu am reusit sa identificam nicio proba referitoare la acest lucru si ca au rezerve vizavi de faptul ca persoana identificata ca fiind proprietarul autoturismului ar putea fi si autorul infractiunii.

Catalina Porumbel: Deci procurorii au spus ca nu sunt siguri si ca nu vor sa intre.

Nicolae Alexe: Nu. Au spus ca datele nu sunt concludente, nu sunt certe si nu putem intra – cu toate ca am invocat acea norma a infractiunii flagrante, care practic permite sa intram la orice ora din zi si din noapte in casa unei infractiuni flagrante. Dar aici era de verificat daca infractiunea era flagranta.

Catalina Porumbel: E adevarat ca ati oferit si o varianta de rezerva, avand in vedere ca procurorii au avut aceste rezerve in a face aceasta perchezitie?

Nicolae Alexe: Da. Este o varianta pe care n-am vrut s-o scriu in raport, temandu-ma oarecum de faptul ca poate voi fi catalogat intr-un fel anume. M-am oferit ca eu, personal, sa sun de pe telefonul meu mobil la numarul de urgenta 112 si sa sesizez un caz de violenta domestica la adresa respectiva – fapt pentru care, in baza Legii nr. 174/2018 privind violenta domestica, art. 22/2, alin. 3, avem posibilitatea sa intram in orice domiciliu, la orice ora, pentru a verifica aceste aspecte de violenta domestica. (...) Procurorii n-au fost de acord cu aceasta varianta, cu aceasta 'ghidusie'.

Catalina Porumbel: Deci dumneavoastra ati venit cu o varianta neortodoxa ca sa eliminati orice posibila sanctiune pe care ar fi luat-o un procuror daca ar fi incalcat legea si ar fi intrat atunci in casa (...).

Nicolae Alexe: Da. (...)

Catalina Porumbel: Spuneti ca la aceasta discutie erau inca 15 politisti. Colegii dumneavoastra v-au sustinut in aceste variante sau pur si simplu au urmarit dialogul dintre dumneavoastra si procurori?

Nicolae Alexe: Colegii mei au acceptat ceea ce am spus eu, insa – conform Codului de procedura penala – activitatile sunt coordonate si dirijate numai de organele de parchet”.

ARTICOL PRELUAT DE LA luju.ro

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră