După 15 iunie se vor putea redeschide mallurile, dar fără restaurante și locuri de joacă. Se pot deschide afterschool-uri, grădinițe și școlile private

09 Iun 2020 | scris de A.V.
După 15 iunie se vor putea redeschide mallurile, dar fără restaurante și locuri de joacă. Se pot deschide afterschool-uri, grădinițe și școlile private

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că după 15 iunie vor putea fi redeschise mall-urile, dar fără restaurante și locuri de joacă, va fi posibilă redeschiderea afterschool-urilor, a grădinițelor și școlilor private, a sălilor de fitness și a piscinelor exterioare.

Totuși, va fi prelungită starea de alertă, cu mai puține restricții, iar președintele face apel la parlamentari să dea un vot ”pentru”.

Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi, faptul că avem în continuare în jur de 150 de persoane la tratament intensiv, internaţi în spitale, faptul că şi ultimul weekend de relaxare totuşi s-a simţit, nu în sens bun, la numărul de îmbolnăviri noi, ne face să fim în continuare precauţi şi suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă", a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a arătat că în etapa următoare vor fi mai puţine restricţii propuse, dar consideră că "nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă".

Totodată, şeful statului a amintit că există măsuri care vor continua - distanţarea, portul măştii de protecţie şi evitarea aglomerărilor.

Iohannis a spus că această continuare a stării de alertă va fi dezbătută în şedinţă de membrii Executivului şi s-a adresat şi membrilor Parlamentului, care trebuie să aprobe această măsură.

"Stimaţi parlamentari, fiţi responsabili, gândiţi-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament, dar dacă sprijiniţi Guvernul, atunci putem să controlăm eficient şi am dovedit-o. Putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei", a punctat Iohannis.

Preşedintele a apreciat că măsurile luate până în prezent au fost corecte. "Stimaţi parlamentari, nu puneţi sub semnul întrebării, acum, la final, aceste măsuri care s-au dovedit a fi corecte", a afirmat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre o relaxare a măsurilor de izolare la domiciliu pentru cei care vin din străinătate. Criteriul pe baza căruia se va renunța la această măsură este numărul mic de îmbolnăviri la milionul de locuitori. 

„Este important ca ușor-ușor să renunțăm la unele din aceste măsuri acolo unde este posibil”, a spus șeful statului, după o întâlnire cu premierul și mai mulți miniștri pe tema măsurilor care urmează să fie luate în continuare pentru gestionarea epidemiei de coronavirus.

„S-a găsit un criteriu obiectiv cu care putem și noi în România să lucrăm. Lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic, mai exact unde numărul de îmbolnăviri unde în ultimele 14 zile este sub 5 cazuri la un milion de locuitori. Deocamdată la acest criteriu obiectiv nu se încadrează statele unde se găsesc destul de mulți concetățeni de-ai noștri. Să dau câteva exemple, nu se califică la relaxare Italia, Spania, Franța, Belgia, Suedia, Olanda.

Având un criteriu obiectiv, vom urmări cu mare atenție comunicările de la nivelul UE și acolo unde lucrurile se schimbă în sensul bun vom reacționa imediat și noi”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a avut marţi o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu şi cu Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră