UPDATE. Disensiuni în interiorul Guvernului. Îngrijorare şi rezerve faţă de Ordonanţa 13

01 Feb 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Disensiuni în interiorul Guvernului. Îngrijorare şi rezerve faţă de Ordonanţa 13

Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF, structură aflată în subordinea premierului Grindeanu, îşi exprimă îngrijorarea şi rezerva în legătură cu modalitatea de modificare a dispoziţiilor articolului 297 Cod Penal privind abuzul în serviciu, fără a se ţine cont de opiniile magistraţilor. În plus, un secretar de stat ademisionat în semn de protest, iar specialiştii IT din GovITHub au încetat colaborarea cu Guvernul Grindeanu.

"Apreciem că noua formă juridică propusă, respectiv condiţionarea investigării abuzului în serviciu (indiferent de pagubă) de plângerea prealabilă a persoanei vătămate (a se citi conflictul de interese între reprezentantul entităţilor păgubite şi subiectul activ al infracţiunii, atunci când cele două situaţii se suprapun), este de natură să diminueze capacitatea investigativă a DLAF şi, deopotrivă, îndeplinirea mandatului instituţional de protejare efectivă şi echivalentă a intereselor financiare ale Uniunii Europene în România", se arată într-un comunicat al DLAF.

Conform paginii oficiale,  DLAF este o structură cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în coordonarea primului-ministru, finanţată de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului. DLAF este instituţia de contact cu Oficiul European de Luptă Antifraudă – OLAF din cadrul Comisiei Europene şi de coordonator al luptei antifraudă.

Nu este singura problema apărută la Palatul Victoria după adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Secretarul de stat Florin-Daniel Șandru, coordonator al Departamentului Centenar din cadrul Guvernului, a anunțat, miercuri, că demisionează din funcție, din cauza adoptării de către Executiv a OUG privind modificarea Codurilor penale.

"Menționez faptul că recurg la acest gest de onoare întrucât, din poziția pe care o dețineți, ați transformat serviciul public într-un serviciu dedicat intereselor personale ale unor politicieni cu probleme de natură penală, prin adoptarea de către Guvernul României a OUG privind modificarea Codurilor penale, ceea ce contravine flagrant principiilor în care cred, fidele democrației și statului de drept", spune Șandru în documentul citat, pe care l-a publicat pe contul său de Facebook. Cererea de demisie, începând cu data de 2 februarie, a fost înregistrată, miercuri, la Cabinetul premierului Sorin Grindeanu.

Totodată, specialiștii IT din GovITHub au anunţat că încetează colaborarea cu Guvernul Grindeanu, după adoptarea ordonanței 13. Mulți dintre participanții la acest program erau voluntari și lucrau la proiecte pentru modernizarea administrației publice, relatează Digi24.

"Principiile care guvernează activitatea GovITHub au la bază transparența, implicarea civică și un sistem deschis de colaborare cu societatea civilă, de tip open source, care a făcut posibil ca în doar 4 luni de activitate GovITHub să dezvolte proiecte cu impact național, care în alte condiții ar fi costat statul român peste 1 milion EURO.

În acest context, deciziile guvernului actual luate în noaptea de 31 ianuarie / 1 februarie 2017, precum și modul în care acestea au fost adoptate, invalidează misiunea GovITHub și contravin flagrant atât principiilor care au pus bazele acestui program, cât și valorilor personale ale bursierilor. Așadar, bursierii GovITHub au luat în regim democratic hotărârea să înceteze colaborarea cu actualul guvern”, se arată într-un comunicat al GovITHub.

Programul guvernamental GovITHub a fost creat în 2016 ca urmare a unei inițiative de implicare civică a specialiștilor IT din mediul privat pentru digitalizarea instituțiilor publice și la îmbunătățirea relației cetățeanului cu statul.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră