Caragiale, mereu actual: neregulile se constată, se consemnează, dar nu se sancţionează...Perioada de graţie, portiţa patronilor

21 Ian 2017 | scris de Mara Răducanu
Caragiale, mereu actual: neregulile se constată, se consemnează, dar nu se sancţionează...Perioada de graţie, portiţa patronilor

Uite legea, nu e  legea! Sau daca este, este data, ca de obicei, peste noapte, fara nicio noima. Dupa tragedie, se cauta, ca de obicei, tapi ispasitori.Mai exact, potrivit unei Hotarari de Guvern, data dupa Colectiv, de Guvernul Ciolos, până la finalul lui iunie 2017, lipsa autorizației de securitate la incendiu se constantă, se consemnează de inspectorii de prevenire care fac respectivele controale, dar nu se și sancționează.

 Carmen Dan, actualul ministru de Interne,  susţine că s-au făcut mai multe controale în clubul Bamboo, încă din 2009, ultimul având loc în luna noiembrie anul trecut. 

Carmen Dan spune că ultimul control a avut loc în luna noiembrie 2016. Răspunderea pentru modul de funcţionare a clubului Bamboo aparţine exclusiv beneficiarului, potrivit ministrului de Interne. In plus, surse din randul pompierilor, au precizat faptul ca, in ultima perioada, au fost aplicate mai multe amenzi clubului Bamboo. 


"Răspunderea pentru funcţionare este exclusiv a beneficiarului, dar pe lege există un termen de obţinere a acestei autorizaţii, până la 30 iunie 2017", a mai spus Carmen Dan.

"Pot să vă confirm că s-au făcut verificări, s-au făcut controale începând din 2009, de când avem informaţii că s-a eliberat un aviz de securitate la incendiu, controale care au fost intensificate şi după evenimentul Colectiv. În prezent sunt acele verificări. Au considerat că nu le pot face decât specialiştii, cei care aplică legea, motiv pentru care noi nu am ieşit în spaţiu public cu informaţii", a declarat ministrul de Interne, la Digi24.

Purtatorul de cuvant al ISU: clubul nu avea autorizatie de functionare!

Purtătorul de cuvânt ISU București, Daniel Vasile, a precizat într-o declarație dată de presei că clubul Bamboo nu avea autorizație de evacuare la incendiu, proprietarul primind mai multe amenzi în anii 2015 și 2016 pentru lipsa acesteia, iar clubul ar fi putut avea activitatea suspendată.

"Avizul de securitate la incendiu pentru imobilul afectat de incendiul de dimineață a fost solicitat în anul 2009. A fost solicitat și întrucât se respectau normele de apărare împotriva incendiilor prevăzute în plan a fost emis acest aviz de securitate la incendiu. Ulterior era obligația proprietarului să solicite o autorizație de securitate la incendiu până la punerea în exploatare a acestui imobil. Lucru care nu s-a întâmplat.

Pe parcursul ultimelor au fost efectuate mai multe verificări la acest obiectiv, vorbim de controale inopinante. În 25 mai 2015 au fost aplicat două amenzi în cuantum de 5.500 de lei pentru exploatarea necorespunzătoare a instalației electrice și lipsa autorizației de securitate la incendiu. 13-20 noiembrie 2015, au fost aplicate două amenzi de 15.000 de lei pentru exploatarea necorespunzătoare a instalației electrice și lipsa autorizației de securitate. Noiembrie 2016, a fost aplicată o amendă de 2.500 de lei pentru blocarea căilor de evacuare.

Până la finalul lui iunie 2017, lipsa autorizației de securitate la incendiu se constantă, se consemnează de inspectorii de prevenire care fac respectivele controale, dar potrivit unei hotărâri de guvern nu se și sancționează.

Controalele pe care le-am desfășurat începând cu luna noiembrie 2015, de când a intrat în vigoare horărârea de guvern 915 care permitea pompierilor să închidă sau să suspende cu caracter temporar activitatea unor operatori economici, la momentul respectiv, pe durata controalelor pe care le-am efectuat, am constatat că nu se încadrau în categoria celor se închideau sau suspendau activitatea", a afirmat purtătorul de cuvânt ISU București.

Amendam, dar nu stim pentru ce!

Primarul Sectorului 2, Mihai Mugur Toader, a declarat că, în a doua jumătate a anului trecut, Clubul Bamboo a fost amendat de primăria de sector, care are însă responsabiliatea de a emite autorizaţie doar pentru desfăşurarea activităţilor de alimentaţie publică, potrivit Agerpres.

"În momentul de faţă, după ce au fost sancţionaţi, dânşii au depus documentaţia pentru obţinerea acestei autorizaţii, dar este incompletă la momentul actual şi li s-a transmis să facă completările necesare. Au primit amenda în a doua parte a anului trecut. Din câte am înţeles, ei au documentaţia pentru autorizare ISU, au scenariul la incendiu, planul şi tot ce trebuie", a precizat edilul. El a menţionat că printre documentele care lipseau din dosarul depus se număra şi recepţia făcută în urma unei autorizaţii de construcţie.

Primarul a adăugat că a mai existat un club pe raza sectorului, a cărui activitate a fost oprită, deoarece nu respecta nici rigorile impuse de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. "Am avut probleme şi cu un alt club, unde a fost sistată şi activitatea, a fost sigilat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. În momentul de faţă nu îşi mai desfăşoară activitatea şi sperăm ca toate aceste cluburi să intre în legalitate", a spus el.

Viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu, a declarat că dosarul depus de reprezentanţii Clubului Bamboo pentru a obţine autorizaţia de funcţionare, în acest an, era incomplet, lipsind autorizaţia de construire recepţionată.
 

Iata ce spun NOILE PREVEDERI:

A fost adoptată Hotărârea Guvernului României nr. 571/10.08.2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu, publicată în Monitorul Oficial nr. 628/16.08.2016

HG 571/2016 categorii de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu

La data intrării în vigoare a HG 571/2016, se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 1.739/2006 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 995 din 13 decembrie 2006, cu modificările şi completările ulterioare.

Până la 30 iunie 2017, construcţiile şi amenajările care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu sunt obligate să obţină acest document, potrivit Legii nr. 33/2016 privind aprobarea OUG nr. 52/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.

Obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu revine beneficiarului investiţiei ori persoanei fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente.

Atenţie! Până la data obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu revine exclusiv beneficiarilor investiţiilor.

Începând cu data de 01 iulie 2017, constituie contravenție funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor fără a deține autorizaţie de securitate la incendiu și se sancționează conform Legii 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră