Coronavirus în județul Neamț: un nou spital modular se va construi în 3 săptămâni

22 Apr 2020 | scris de A.A.
Coronavirus în județul Neamț: un nou spital modular se va construi în 3 săptămâni

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, Ionel Arsene, a anunţat prin intermediul unei postări pe o platformă de socializare că spitalul mobil modular Covid-19, achiziţionat în parteneriat cu CJ Iaşi, va fi construit de o firmă din Turcia, iar valoarea achiziţiei este de 13,2 milioane euro.

Sunt foarte mulțumit că iată, mai văd o reușită în cadrul demersurilor pe care le întreprind în sprijinirea pacienților cu lupta cu virusul COVID-19 și că încă un plan de-al meu pentru susținerea sistemului medical se materializează!

În circa trei săptămâni, un proiect extrem de important pentru regiunea Moldovei, în care județul Neamț este direct implicat, va fi finalizat! Mă refer la Spitalul Mobil Modular COVID-19, care se va realiza lângă Iași.

Câștigătorul licitației pentru asigurarea spitalului este firma SDI Global LLC din Turcia. Valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro. Proiectul se derulează prin intermediul Asociației Intercomunitare Euronest, care a semnat contractul cu firma turcească.

Le mulțumesc tuturor celor care au încredere în mine și în special colegilor consilieri județeni care au fost de acord să direcționăm de la bugetul județului Neamț o parte din suma necesară realizării acestui spital mobil! Mulțumesc și Consiliului Județean Iași, alături de care realizăm proiectul, pentru disponibilitatea manifestată, pentru realizarea acestei unități tampon, care va permite asigurarea unui triaj al pacienților care vin din zona Moldovei, urmând a fi direcționați către alte spitale.

„Suntem într-o perioadă în care este nevoie de implicare la toate nivelurile și autoritățile locale și județene pot veni în sprijinul serviciilor medicale de urgență. Un astfel de spital crește capacitatea nu numai pentru pandemie dar și pentru alte situații de urgență. România avea nevoie de așa ceva. Avem spitale instalate în anumite zone, dar nu e suficient, acest spital va veni cu un sprijin mare, mai ales că nivelul de dotare și partea de terapie intensivă sunt foarte importante. Nu pot decât să felicit inițiatorii proiectului și să le mulțumesc pentru sprijinul pe care îl acordă în aceste situații și mai ales la momentul acesta în care ne confruntăm cu o situație fără precedent în România și la nivel mondial“, a afirmat Raed Arafat, secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, referindu-se la spitalul mobil care se va realiza la Iași.

Unitatea mobilă va fi formată din aproximativ 100 de containere de diferite dimensiuni, va avea o capacitate de 250 de paturi, din care 100 pentru terapie intensivă.

Unitatea medicală va dispune de: zonă de triaj, unitate de primire urgențe și terapie intensivă, radiologie, unitate de sterilizare, laboratoare de analize medicale și bancă de sânge, depozit pentru medicamente, farmacie, saloane pentru pacienții cu forme ușoare sau medii, sală de operație, zonă post-operatorie, spații pentru personalul medical, policlinică, spălătorie, bucătărie, sală de mese, morgă, toalete, sală pentru gestionarea infrastructurii IT, stație pentru oxigen, zonă de cazare cu 16 paturi pentru personalul medical, se precizează în comunicat.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră