Coronavirus în Mureș: Sala Polivalentă a Universității de Medicină se trasformă în spital modular COVID

13 Apr 2020 | scris de A.A.
Coronavirus în Mureș: Sala Polivalentă a Universității de Medicină se trasformă în spital modular COVID

Sala polivalentă din campusul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) "George Emil Palade" din Târgu Mureş se va transforma în câteva zile, la iniţiativa instituţiei de învăţământ, într-un spital COVID-19 de tip modular pentru bolnavii confirmaţi, care prezintă simptomatologie moderată.

Potrivit unui comunicat al Instituţiei Prefectului - Judeţul Mureş, planul de compartimentare prevede saloane de unu-două paturi, cu circuite adaptate, acesta urmând a fi avizat şi a intra în execuţie în zilele următoare, iar materialele necesare acestei configurări sunt deja comandate de către universitate, urmând a fi livrate în a doua parte a acestei săptămâni.

Comunicatul oficial oferă toate informațiile necesare și planul de adaptare a spațiului conform normelor:

”La inițiativa Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “G. E. Palade” din Târgu Mureș, Instituția Prefectului – Județul Mureș împreună cu celelalte autorități implicate direct în gestionarea pandemiei Covid-19 au decis transformarea Sălii polivalente din cadrul campusului universității într-un spital COVID de tip modular pentru bolnavii confirmați, cu simptomatologie moderată. Hotărârea a fost aprobată astăzi în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Mureș.

Facilitățile pe care le are universitatea și poziționarea strategică a acesteia permit adaptarea Sălii polivalente, care are o suprafață utilă de 2.369 mp (1.901 mp doar pentru spațiile medicale propriu-zise), pentru a asigura condiții optime de îngrijire în 80-100 paturi. În condiții de necesitate, spațiul poate prelua, prin readaptarea dotărilor, și alte categorii de pacienți.

“Acest proiect este un semn de normalitate despre cum trebuie să funcționeze lucrurile în județul nostru. Toate instituțiile cu atribuții directe în autorizare se vor implica pentru a avea funcțional acest spațiu de îndată, având în vedere importanța inițiativei. Totodată acesta este și semnalul pentru toți reprezentanții mediului de afaceri care și-au manifestat dorința de a ne susține. Acum este momentul și vă mulțumim pentru acest lucru.” a spus Mara Togănel, prefectul județului Mureș.

La rândul său, rectorul universității, prof. dr. Leonard Azamfirei a declarat: “Universitatea s-a implicat de la început în lupta împotriva pandemiei, cu toate resursele sale tehnice și umane. Perspectiva de evoluție a  situației epidemiologice ne-a făcut să venim cu această propunere în fața autorităților, replicând un model deja folosit la nivel internațional. Faptul că locația propusă este una accesibilă, ușor de securizat, cele două spitale importante, inclusiv secțiile de terapie intensivă, sunt în imediata proximitate precum și dotările moderne pe care le are această sală, ușor de readaptat în funcție de necesități ne face să credem că putem fi utili și de această dată județului, fiind parte a unui efort colectiv făcut împreună cu autoritățile, la care va adera, cu siguranță și mediul economic.”  

Doctorul Cristian Boeriu, consilierul pe probleme medicale al prefectului județului Mureș, consideră că proiectul vine la timp pentru a preîntâmpina necesarul de paturi din județ: “Creșterea numărului de cazuri pozitive și faptul că România nu a atins încă vârful pandemiei aduc provocarea identificării de noi locuri pentru tratarea bolnavilor din județul Mureș. Spitalul de tip modular va lua o parte importantă din presiunea pusă în acest moment pe secțiile de boli infecțioase și spitalele desemnate pentru tratarea bolnavilor Covid-19.”

Planul de compartimentare prevede saloane de 1-2 paturi, cu circuite adaptate, acesta urmând a fi avizat și a intra în execuție în zilele următoare. Materialele necesare acestei configurări sunt deja comandate de către universitate, urmând a fi livrate a doua parte a acestei săptămâni.

Printr-un efort conjugat al autorităților locale, universității și mediului privat, spitalul ar putea deveni funcțional în 7-10 zile.”

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră