Vești proaste pentru România. Austria cere reducerea fondurilor UE pentru statele din Est

05 Feb 2018 | scris de Istvan Deak
Vești proaste pentru România. Austria cere reducerea fondurilor UE pentru statele din Est

Într-un interviu acordat, luni, cotidianului austriac Der Standard, cancelarul austriac Sebastian Kurz (OVP) a anunțat că o prioritate în mandatul țării sale la conducerea consiliului UE, în al doilea semestru al anului 2018, va fi o reevaluare a bugetului Uniunii începând cu 2021. Comisia Europeană așteaptă pentru luna mai o propunere pentru bugetul din 2021.

Mai exact, Kurz cere ca țările din Estul Europei să primească mai puține fonduri, pe considerentul că primesc oricum mult mai mult decât sumele cu care contribuie la buget. 

“Când vine vorba despre bugetul UE atunci sunt de partea celor care contribuie și anume Germania, Olanda și Franța, și nu de partea celor care beneficiază, cum sunt Ungaria și Polonia. Decizia finală nu îmi va aparține doar mie. Dacă vorbim de protejarea granițelor externe ale UE, atunci sunt de partea Ungariei și Frantei”, a subliniat Kurz.

Deși România nu a fost pe lista celor menționate de Kurz, Agenția austriacă de presă APA, citată de Salzburger Nachrichten, scoate în evidență faptul că România este pe locul doi în topul țărilor care primesc mai mult decât contribuie. Conform ultimul raport din 2016, Polonia a avut un plus de 7,1 miliarde de euro, fiind urmată de România cu 6 miliarde, Grecia 4,3, Ungaria 3,6 și Cehia 3,3 miliarde de euro. 

Kurz a precizat că avut această discuție și cu premierul olandez Mark Rutte, care “face parte din grupul celor care fac presiuni pentru o atitudine mai economicoasă față de banii plătitorilor de taxe din UE”. Rezultatele acestor discutii le-ar fi fost deja prezentate și premierului ungar Viktor Orban.

Kurz mai cere ca ieșirea Marii Britanii din UE în 2019 să nu devină o povară în plus pentru țările care contribuie deja mai mult decât beneficiază din bugetul UE. 

În 2016, Austria era pe locul 8 în topul țărilor care plătesc mai mult decât primesc, deficitul fiind de 791,1 milioane de euro.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră