RTL Germania: Zilnic, sistemul ucide “legal” sute de bolnavi din România sub ochii Comisiei Europene (VIDEO)

05 Feb 2018 | scris de Istvan Deak
RTL Germania: Zilnic, sistemul ucide “legal” sute de bolnavi din România sub ochii Comisiei Europene (VIDEO)

Televiziunea germană RTL, în colaborare cu jurnaliștii de la Correctiv, a realizat un amplu reportaj privind piața farmaceutică din România și sistemul legal și protejat care curmă zilnic viețile a sute de bolnavi români.

Dacă ești bolnav, te duci la medic, aștepti mai mult sau mai puțin și primești un diagnostic. În funcție de gravitatea situației tale primești o prescripție de la medic și un medicament. Noi așa ne-am obișnuit, dar asta nu înseamnă că așa arată normalitatea”, subliniază cei de la RTL, într-un reportaj intitulat “Medicamentele altora - un model de business controversat al importatorilor germani de medicamente”.

URMĂRIŢI AICI REPORTAJUL, ÎN LIMBA GERMANĂ.

În România, membru al Uniunii Europene (UE) ca și Germania, lucrurile arată altfel. Mulți oameni nu își primesc medicamentele cruciale în lupta lor pentru supraviețuire. Motivul are la bază diferențele uriașe de preț la medicamente în interiorul Uniunii Europene. De exemplu, medicamentul Avastin, essențial pentru bolnavii de cancer, costă în România 279,4 euro, în Grecia 299,51 euro, în Bulgaria 318,64 euro, iar în Germania 472,18 euro, adică aproape 200 de euro în plus”, adaugă sursa citată. 

Profit considerabil

Principalii câștigători de pe urma acestor diferențe uriașe de preț sunt firmele germane. Ele cumpără medicamentele de pe piața externă, le aduc în Germania și le vând pentru un profit considerabil. Un demers complet legal și o acțiune normală într-un sistem de economie de piață orientat spre câștig”, consideră jurnaliștii germani.

Ei atrag însă atenția asupra urmărilor dramatice. “Medicamente cruciale pentru supraviețuirea bolnavului ajung să fie licitate la anunțurile de mica publicitate, lângă biciclete și mobilă folosită. Piața neagră înflorește continuu. 11 state UE au încercat să limiteze acest trafic de medicamente după modelul celui de tutun. Împotriva acestui demers au depus plângere la Comisia Europeană organizațiile care protejează interesele firmelor de pe piață. Cu o muncă de lobby intensă se luptă pentru protejarea acestui model de afacere profitabilă”.

Tot nemții trag un semnal de alarmă asupa acestui “model criminal”. “Conform statisticilor, 130 de bolnavi de cancer mor zilnic în România. Mulți dintre ei ar avea șanse reale de supraviețuire dacă ar avea acces imediat la medicamentele necesare”.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră