Decizia CCR privind căsătoriile gay, amânată

20 Sep 2016 | scris de Veronica Micu
Decizia CCR privind căsătoriile gay, amânată

UPDATE 14:00 - Curtea Constituțională a României a amânat pentru 27 octombrie decizia cu privire la recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex încheiate în străinătate. Este pentru a doua oară când judecătorii constituționali amână luarea unei decizii în acest caz.

___________________________

CCR se pronunță, astăzi, asupra recunoașterii pe teritoriul României a căsătoriilor între persoane de același sex, încheiate în afara granițelor, după ce iniţial decizia a fost amânată în luna iulie.

Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de un cuplu gay care s-a căsătorit în Belgia, format dintr-un cetăţean român şi unul american.

"Astăzi și mâine presa internațională stă cu ochii pe România. Curtea Constituțională are ocazia să ia o decizie asupra articolului 277 (2) din Codul Civil, care interzice recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în afara țării. Toată jurisprudența CEDO e clară și arată că absența oricărei forme de protecție a familiilor bazate pe cupluri de același sex încalcă dreptul la viață privată și de familie. Curtea are mâine (astazi n.r.) posibilitatea să își arate înțelepciune și rațiunea și să ia o decizie justă din punct de vedere legal, bazată pe obligațiile legale ale României în fața Consiliului Europei, nu pe homofobia larg răspândită în societate", este mesajul postat pe Facebook de Asociați Accept.

Căsătoria dintre doi bărbați

Adrian Coman și Clai Hamilton s-au căsătorit în urmă cu șase ani, în Belgia, iar de trei ani, Adrian încearcă să obțină recunoașterea statului român că americanul Clai Hamilton este soțul său și să îi acorde drept de rezidență în România. Curtea Constituțională este chemată să se pronunțe asupra constituționalității alineatelor 2 și 4 din art. 277 din Codul Civil, care se referă la libera circulație în UE și la nerecunoașterea căsătoriilor între persoanele de același sex, încheiate în afara țării.

În anul 2013, cei doi soți au depus la Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) o solicitare privind recunoașterea vieții de familie, în vederea exercitării dreptului la libertate de circulaţie pe teritoriul Uniunii Europene. IGI a refuzat, pe motiv că, potrivit Codului Civil, căsătoriile între persoanele de același sex sunt interzise în România.

În momentul de față, Clai Hamilton nu poate locui legal în România pentru perioade mai lungi de trei luni în calitate de membru de familie, deşi este căsătorit cu un cetăţean român.

De atunci, cei doi se judecă cu statul român. Codul Civil stipulează că efectele relaţiei de familie, chiar şi în cazul soţilor de acelaşi sex, trebuie respectate în contextul exercitării dreptului la liberă circulaţie pe teritoriul Uniunii Europene.

Prin urmare, CCR trebuie să stabilească dacă cele două articole din Codul Civil sunt sau nu constituționale ((2) Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România și (4) Dispoziţiile legale privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rămân aplicabile).

Jurisprudența CEDO în privința căsătoriilor între persoane de același sex

Jurisprudența CEDO de până în 2015 a fost favorabilă căsătoriei tradiționale dintre un bărbat și o femeie. Una dintre ultimele decizii în acest sens a fost cea din 16 iulie 2014, în cauza Hamalainen contra Finlanda, în care se spune că statele nu au obligația să ofere acces la căsătorie cuplurilor de același sex și că definiția căsătoriei și a familiei este cea tradițională. De asemenea, CEDO a statuat, în mai multe rânduri, că modalitatea în care statele reglementează acest subiect este o problemă internă.

La 21 iulie 2015, CEDO a dat o decizie care spunea, în premieră, că toate persoanele, indiferent de orientarea sexuală, au dreptul la o formă de recunoaștere juridică a relațiilor de cuplu, fie că este vorba despre căsătorie, fie despre parteneriat civil. În Decizia CEDO se mai precizează că, în absența posibilității de a se căsători în Italia, opțiunea unui parteneriat legal sau a unei uniuni civile ar fi calea cea mai potrivită pentru recunoașterea legală a relațiilor dintre parteneri de același sex. Curtea a condamnat astfel Italia pentru încălcarea art. 8 din Convenția Drepturilor Omului, care se referă la dreptul la respect față de viața privată și familială.

Decizia CEDO din 21 iulie 2015 a fost dată ca urmare a sesizării depuse de trei cupluri de homosexuali, care au formulat o plângere împotriva statului italian, susținând că, deși li se permite să încheie un parteneriat civil, acesta este un act pur simbolic și nu le conferă niciun drept.

Căsătoria între persoane de același sex este permisă în prezent, în 11 dintre cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, în timp ce parteneriatele între persoane de același sex sunt recunoscute în 24 de țări membre ale Consiliului. Țările din Consiliul Europei în care căsătoriile sunt premise: Belgia (2003), Spania (2005), Norvegia (2009), Suedia (2009), Portugalia (2010), Islanda (2010), Danemarca (2012), Franța (2013), Anglia, Țara Galilor și Scoția (2013 și 2014), Luxemburg (2015), Irlanda (2015). Finlanda a votat pentru egalitate în privința căsătoriei în 2014, legea urmând să intre în vigoare în 2017. În cele mai multe dintre aceste state este permisă, în plus, și adopția de copii.

În America, căsătoria între persoane de același sex este legală în șase state: Canada (2015), SUA (2015), Mexic (2009), Argentina (2010), Uruguay (2013), Brazilia (2013). Africa de Sud a devenit, în noiembrie 2006, prima țară africană care a legalizat parteneriatul civil sau mariajul între persoane de același sex.

În România, propunerea legislativă privind reglementarea parteneriatului civil, care prevedea posibilitatea încheierii parteneriatelor civile între persoane de același sex, inițiată de deputatul Remus Cernea, a fost respinsă în Parlament, la 9 decembrie 2015.

Foto: Arhiva personală Clai și Adrian

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră