AVERTISMENTUL Registrului Auto Român! Ce trebuie să facă cumpărătorii de maşini second hand

21 Oct 2016 | scris de Mara Răducanu
AVERTISMENTUL Registrului Auto Român! Ce trebuie să facă cumpărătorii de maşini second hand

 

„(...) am facut cautarea in bazele de date cu vehicule furate si pentru vehiculele deja inmatriculate in Romania. Surprizele au fost mari, numarul de vehicule (furate – n.r.) astfel gasite s-a dublat. (...) Gruparile infractionale s-au reorientat. Lucreaza acum pe zona de fraude rent-a-car. Ce inseamna asta? Inseamna ca se inchiriaza vehicule pentru o perioada mai lunga. In interiorul acestei perioade vehiculele se inmatriculeaza in Romania, chiar isi schimba detinatorii o data sau de doua ori, dupa care vehiculul apare declarat ca fiind furat", a explicat Cristi Bucur, director tehnic in cadrul RAR, potrivit hotnews.ro.

Certificatul de Autenticitate, eliminat din lista cu documente necesare înmatriculării 

Practic, din iulie 2016, a fost eliminat din lista cu documente necesare inmatricularii documentul numit Certificat de Autenticitate. Asta doar pentru masinile deja inmatriculate in Romania. Pentru toate celelalte este nevoie in continuare de acest filtru. Din spusele oficialului RAR, institutia pe care o reprezinta „s-a trezit" cu o Ordonanta de Guvern pe care au fost obligati sa o aplice. O măsura care expune la riscuri suplimentare cumparatorii de masini la mana a doua inmatriculate in Romania.

„Din iulie acest an aceasta activitate (Certificatul de Autenticitate – n.r.) nu mai este obligatorie la transcrierea dreptului de proprietate pentru autovehiculele inmatriculate in Romania – asa s-a dispus, printr-o ordonanta a Guvernului – ceea ce insemna ca nu putem decat sa recomandam viitorilor cumparatori sa solicite totusi aceasta activitate, in masura in care considera ca a-ti achizitiona un vehicul nu este acelasi lucru cu a-ti achizitiona o carte sau un sacou", a declarat Bucur.stui certificat, exista riscul de a cumpara nu doar o masina furata si si una cu identitatea furata. Nimeni nu garanteaza ca o practica eradicata in peste 10 ani nu poate reveni in randul samsarilor.

„Certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere este contibutia noastra la lupta impotriva traficului ilicit de vehicule. A demarat in anul 2000, ca urmare a unui mod de operare in acea perioada, si anume achizitionarea de epave, furtul unor vehicule similare si transplantarea identitatii de la un vehicul la celalalt. Consideram ca am eradicat acest fenomen, undeva in 2010-2011", a explicat Cristi Bucur

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră