Ce se va întâmpla cu Arena Naţională. Anunţul primarului interimar al Capitalei

06 Mar 2016 | scris de Mara Răducanu
Ce se va întâmpla cu Arena Naţională. Anunţul primarului interimar al Capitalei

 „Dacă expertiza făcută la laboratorul din Italia nu este luată în seamă, voi discuta cu constructorul Max Boegl și în cel mai scurt timp posibil voi schimba membrana acoperișului (folia care învelește acoperișul) pentru a putea lua autorizația de securitate la incendiu și pentru a putea redeschide Arena Națională", a scris Răzvan Sava, pe Facebook. El a adăugat că Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin comunicatul emis duminică, confirmă că materialul din care este făcut acoperișul Arenei Naționale este din clasă C. Primarul adaugă că în aceste condiții IGSU nu poate elibera autorizația de securitate la incendiu, deoarece materialul, în caz de incendiu, se transformă în "picături de foc". 

 

CITIŢI ŞI: Primarul Capitalei, acuzat de dezinformare. Arena Naţională putea fi folosită!

„În data de 18 februarie ne-am întâlnit la Minister împreună cu domnul ministru Tobă și reprezentanții IGSU — trec peste faptul că nu ne-ați comunicat atunci eliberarea agrementului făcut în baza expertizei din România- dar văd că nu doriți să luați în calcul expertiza făcută în Italia, la un laborator acreditat UE, care atestă faptul că materialul este de clasă B, ceea ce ar permite practic ca Arena Națională să poată lua aprobarea necesară. Această expertiză a fost depusă la Ministerul pe care îl conduceți în data de 19 februarie", a scris Răzvan Sava.

PRIMARUL INTERIMAR AL CAPITALEI: „legea din România îmi interzice practic să deschid Stadionul“

El a mai precizat că PMB așteaptă agrementul necesar în baza ultimei expertize depuse, până pe data de 14 martie. "Dacă această expertiză nu este luată în seamă, dacă punctul de vedere al experților italieni nu este bun, iar Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcții din subordinea MDRAT decide că doar expertiza institului român este cea care poate fi luată în considerare, atunci nu avem altă soluție decât să schimbăm actuala membrană a acoperișului pentru a redeschide stadionul", a menționat Sava, potrivit agerpres.ro. El a adăugat că luarea unor măsuri compensatorii și prezența unui număr sporit de forțe de ordine la stadion nu rezolvă situația de fond: lipsa autorizației de securitate la incendiu."În aceste condiții, când dumneavoastră ne spuneți că membrana acoperișului este de clasă C, nu înțeleg de ce ați făcut aceste presiuni pentru a redeschide stadionul. Nu înțeleg de ce mă acuzați că mă transform în statuie de legalitate.

În acest moment, legea din România îmi interzice practic să deschid Stadionul. Obligația mea este să nu pun în pericol cetățenii, bunurile și mediul", a scris edilul.  Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, i-a solicitat, vineri, vicepremierului Vasile Dîncu accelerarea procedurilor în urma cărora Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice să elibereze agrementul privind materialul din care este realizat acoperișul de la Arena Națională.

CITIŢI ŞI: Arena Naţională, redeschisă până la meciul cu Spania

 

"S-au făcut niște teste în România, din care a rezultat că acel material este clasificat clasa C, adică arde ca hârtia. Producătorul materialului respectiv a făcut niște teste într-un laborator în Italia — un laborator acreditat și notificat la Bruxelles — a venit cu rezultatul testelor pe acel material. A rezultat că el se clasifică în clasa B. Acest material a fost depus la Ministerul Dezvoltării pentru obținerea agrementului, pe data de 24 februarie 2016. Așteptăm de la Ministerul Dezvoltării să îl analizeze și în funcție de decizia pe care o va lua, să vedem: avem agrement sau nu", a spus edilul, joi.

REPLICA VICEPREMIERULUI VASILE DÎNCU 

În replică, vicepremierul Vasile Dîncu a declarat vineri, la Zalău, că există toate condițiile pentru ca meciul de fotbal România-Spania să se joace la București, pe Arena Națională, existând numai problema acceptului Primăriei. Două zile mai târziu, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a afirmat, într-un comunicat, că primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a dezinformat opinia publică cu privire la subiectul funcționării Arenei Naționale, deoarece documentația pentru modificarea agrementului tehnic, emis încă din 16 februarie, a fost depusă abia pe 4 martie.

MDRAP a menționat că deși în urma testelor efectuate, copertina tip Duraskin a obținut clasa C de certificare, prin expertiza întocmită în 2014 de expertul inginer tehnic Dan Dumitrescu s-a concluzionat că arderea membranei nu afectează structura metalică de susținere, "că încadrarea în clasa C este acceptabilă și, în această situație, prezintă siguranță pentru utilizatori". Ministerul a mai precizat că abia pe 4 martie asocierea JV Max BOGL-Astaldi a solicitat Institutului de Cercetări pentru Echipamente și Tehnologii în Construcții — ICECON S.A. București modificarea agrementului tehnic, iar această solicitare va fi analizată pe 14 martie în Comisia de avizare.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră