Aproape 300 de studenţi străini la Marina din Constanţa riscă expulzarea: Nu putem merge la şcoală pe stomacul gol

10 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Aproape 300 de studenţi străini la Marina din Constanţa riscă expulzarea: Nu putem merge la şcoală pe stomacul gol

Aproximativ 295 de studenți nigerieni, care urmează cursuri de specialitate în domeniul maritim din România, riscă să rămână fără studii şi să fie deportaţi în ţara natală din cauza neachitării taxelor de şcolarizare, relatează vanguardngr.com.

Studenții studiază navigația maritimă și ingineria maritimă la Universitatea Maritimă Constanța, în cadrul unui program sponsorizat de Agenția pentru Siguranță Maritimă din Nigeria (NIMASA).

128 de studenți se află în al treilea an universitar, iar restul în ultimul an. "Cheltuielile de școlarizare și de întreţinere au fost scadente în octombrie 2016, când a început un nou an universitar", au transmis studenții nigerieni într-un mesaj SOS către Sunday Vanguard.

"În prezent, serviciul pentru imigrație din România este îngrijorat de lipsa de fonduri pentru satisfacerea nevoilor noastre de bază, ca studenți, care includ cazare, hrănire, utilități, manuale / materiale educaționale și altelle şi pe care le consideră ca fiind sub standardul agreat pentru studenții internaționali. Dacă această problemă nu va fi remediată este imediat, putem fi expulzați din școală și deportați înapoi în Nigeria. Majoritatea studenților au fost scoși din apartamentele lor, rămânând astfel fără locuință. Participarea la cursuri a fost suspendată pentru că nu putem merge la şcoală pe stomacul gol și nu mai avem bani pentru transport ", mai suţin studenții.

Ei au cerut autorităţilor din Nigeria - NIMASA, Ministerul Federal al Transporturilor, Ministerul Federal al Afacerilor Externe - să-i ajute să iasă din situația dificilă.

Sunday Vanguard a aflat însă, în weekend, că plățile NIMASA către studenți fuseseră întârziate de lipsa aprobării de către Banca Centrală a Nigeriei (CBN) și Ministerul Federal al Finanțelor.

"În prezent, ne aflăm într-o situație foarte nefericită, deoarece Serviciul de Imigrări din România a fost ăştiinţat că sumele din conturile noastre bancare sunt cu mult sub limitele celor necsare studenților străini care studiază în România.

"Chiar acum, unii dintre noi am fost evacuați de proprietari. Ne face să ne fie ruşie rușine şi e dezonorant pentru identitatea noastră de nigerieni și pentru imaginea țării noastre", mai spun studenţii.

"Într-adevăr, ca și acum, NIMASA nu a reușit să-și îndeplinească obligațiile față de studenții noștri din România. Amânarea plății nu a fost intenționată, ci pentru că CBN și Ministerul Finanțelor ne-au blocat conturile. Deci nu am putut îndeplini obligațiile. Din fericire, joi, CBN și Ministerul Finanțelor au aprobat și am început să plătim în conturile studenților din România. Sunt sigur că acum au început să primească banii", a declarat o sursă din NIMASA.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră